De types mannen en vrouwen die in de sportschool komen, om hun work-out te hebben, lopen erg uiteen. De meest opvallende contrasten in de sportschool zijn de overgeobsedeerde man die zich meer binnen dan buiten de sportschool bevindt met de huisman die zich een uurtje heeft losgemaakt uit zijn gezinsleven, en hier zijn sociale netwerk bijhoudt.  

De Geobsedeerde Sporter

Het is een onderdeel van de hedendaagse samenleving. De sportschool. Het besluit om naar de sportschool te gaan heeft uiteenlopende redenen, waarvan elk een gevolg van de dagelijkse gang van zaken. Als vrouw verwonder ik me over de diverse types die binnen komen wandelen. Vanuit de loopband bekijk ik ze stuk voor stuk, en plaats ze in een 'genre'. De overgeobsedeerde sporter, de huisman sporter, de maatjes sporter. Vooral die overgeobsedeerdheid van de gemiddelde man vind ik verbazingwekkend. 

Mensen bekijken

Waarom ik die mensen bekijk? Omdat dat een onvermijdelijk gedrag is wat je in de sportschool onbewust aanneemt. Die oefeningen op de fitness-toestellen zijn zo kant en klaar voor je aanwezig, de bewegingen zo repetitief en saai, dat je vanzelf in het standaard fitnessgedrag aanneemt. Je hoofd wordt een beetje leger, en vult zich met alles wat je om je heen te zien krijgt.

Geobsedeerd door fitness

En wat je ziet? Te beginnen bij de geobsedeerde fitnesser. Dit type is fascinerend om te zien. De sporter bevindt zich merendeels in de krachttrainingshoek van de sportschool. De oefeningen worden afgewisseld met het bekijken van zijn spieren. Hoe zijn ze gegroeid, hoe vormen die spieren zich als ze aangespannen worden. En zo houdt de geobsedeerde sporter zich bezig met zijn oefeningen en lichaam. Vandaar ook dat ze het zo lang vol houden, want blijkbaar werkt het verslavend om die strakke bolletjes van spierweefsel op je lichaam te bestuderen. Wat er om het lijf hangt? Een elastisch shirtje, strak over deze interessante curves getrokken. Soms ook een diep uitgesneden hemd, die niet meer dekt dan een kwart van dit lichaam. Dit type sporter is goed te bekijken, want blijft meestal minstens twee uur plakken in de fitness. 

Huisman in de sportschool

De huisman in de sportschool; een ander geval, maar minstens zo makkelijk te herkennen. Op zondagmorgen hebben er toch een aantal huismannen een alternatieve activiteit ontdekt; ze vormen een groep mannen die vooral op loopband te vinden zijn, een halfuurtje zweten om er vanaf te zijn?  Tussen de loopbanden door wordt de week doorgenomen met een andere huisman. Een nieuw sociaal netwerk ontstaat hier. De werkomstandigheden, vrouw en kinderen worden uitgebreid besproken. Dit is een uurtje 'uit' voor de huisman. In de sauna gaat de gezelligheid verder.

Fitness en ontspanning

De maatjesman is de jongste man tussen het gezelschap, en hoe goedkoper te sportschool hoe meer je dit type tegenkomt. Grote groepen vrienden komen binnen gesjokt in trainingspak. Rond alle toestellen hangen ze en zo hebben ze hun nieuwe hangplek ontdekt. Misschien een goede ontwikkeling dat ze nu hangen en sporten, en dus ook aan hun gezondheid werken.
Maar wie had kunnen denken dat de sportschool zou uitgroeien tot één van de grootste ontspanningsplekken van de stad?
De fitness 'an sich' is blijkbaar helemaal niet meer de hoofdreden om naar de sportschool te komen. 

Hardlopen op loopband

En ondertussen ren ik verder op de loopband, besluitend dat het hoe dan ook heerlijk is om je geest na een lange werkdag even helemaal leeg te maken. Nog steeds is dit de perfecte methode voor mij om weer fris te kunnen nadenken. De productiviteit is altijd op zijn toppunt na zo'n uurtje mensen kijken. Ik ben dan ook de meest geobsedeerde gluurder neem ik aan. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in