Maandelijks hebben ongeveer 25% van de vrouwen last van PMS. PMS staat voor premenstrueel syndroom en is een verzamelnaam voor psychische en lichamelijke klachten. PMS ontstaat tussen de eisprong en de menstruatie. Hoe ouder iemand is des te heftiger de klachten kunnen zijn. De klachten verdwijnen zodra een vrouw in de overgang komt.
Niet alle vrouwen hebben last van PMS. De oorzaak van PMS is vooralsnog een mysterie, maar dat het synchroon is aan de hormoonwisselingen tijdens de menstruatiecyclus, is algemeen bekend. De reden voor de psychische klachten is het tekort aan serotonine productie in de hersenen tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op de (seksuele) stemming, concentratie, emotie, eetlust en het slapen.
De menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de eerste dag van de volgende menstruatie. De cyclus duurt bij de één wat langer dan bij de ander. Bij de meeste vrouwen duurt een cyclus tussen de 24 en 35 dagen. Vrouwen waarbij de cyclus langer duurt zijn minder vruchtbaar, omdat ze minder vaak een eisprong hebben of helemaal geen eisprong hebben. Een eisprong vindt plaats in het midden van de cyclus.
Tijdens de eerste helft van de cyclus groeit er een eicel en maken de eierstokken oestrogenen aan. Dit hormoon bereidt zich voor op een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. De hersenen maken aan het eind van de eerste helft van de cyclus het Luteïniserend hormoon aan, die voor een eisprong zorgt.
Gedurende de tweede helft van de cyclus wordt er in de eierstokken progesteron aangemaakt. De progesteron zorgt ervoor dat de activiteiten in de baarmoeder tijdelijk worden stilgezet, zodat een eventueel ingenesteld embryo niet wordt afgestoten. De activiteiten van de darmen zijn gedurende deze periode ook minder, waardoor er obstipatie kan ontstaan.
PMS klachten
Een reeks symptomen die tussen de eisprong en de menstruatie de kop op kunnen steken, zijn:
- vocht vasthouden
- pijnlijke borsten
- buikpijn
- hoofdpijn of migraine
- obstipatie of buikloop
- opgezette buik
- acne
- pijn in de bekken
- schommeling in lichaamsgewicht
- vetter haar en een vette huid
- vermoeidheid
- prikkelbaarheid
- depressie
- angst
- slechte concentratie
- agressieve buien (vrouwen zijn ondermeer in Engeland en Amerika door het Hooggerechtshof vrijgesproken van moord, omdat ze ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard wegens PMS)
- slecht slapen
- verwardheid
De oorzaak van PMS is niet bekend, wel is bekend dat bepaalde factoren de PMS kunnen versterken. Factoren die de hormoonhuishouding kunnen versterken zijn; een recente bevalling, een schildklieraandoening en slechte eet- en drinkgewoontes.
PMS klachten verminderen
Een gezonde levensstijl voorkomt PMS klachten aanzienlijk. Niet roken, regelmatig bewegen, vezelrijk eten, zo min mogelijk zout, suiker en vet eten, weinig alcohol, cola en koffie drinken, dragen allemaal bij aan een prettigere cyclus.
Mocht een vrouw ondanks een gezonde levensstijl last hebben van PMS dan kunnen ze het volgende doen:
- De pil doorslikken, de hormoonhuishouding is hierdoor stabieler, waardoor er minder klachten zijn.
- Een spiraal laten inbrengen, het spiraaltje zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder wordt en de klachten hierdoor ook minder worden.
- Een paar gram pure chocolade eten, dit bevordert de serotonine aanmaak.
- Antidepressiva gebruiken, antidepressiva dient voor langere tijd te worden gebruikt, omdat ze pas na weken of maanden het gewenste effect hebben.
- Teubisbloemolie, dit is een homeopatisch middel dat ontstekingsremmend werkt en bloedverdunnend is.
Op de website van Care for Women is het mogelijk om een PMS-test te doen. Bij Care for Women kunnen vrouwen met PMS ook met specialisten praten over hun klachten. Ook kan men terecht bij de huisarts. Indien de genoemde klachten zich niet alleen voordoen tussen de eisprong en de menstruatie dan heeft het waarschijnlijk een andere oorzaak.
www.gezondheidsplein.nl
www.careforwomen.nl
www.gezondheidsnet.nl