Bij acne denken de meeste mensen aan het gezicht. Maar niet alleen daar doen zich uitbraken voor. Acne kan ook op het lichaam optreden. De schouders, bovenarmen, borst en hals zijn allemaal vatbaar voor acne. Acne is een veel voorkomend probleem, vooral bij tieners. Iedereen kan er last van krijgen, al heeft de uitbraak van acne en de ernst ervan vaak veel met je huidtype te maken.

Soms kan een acne-uitbraak worden veroorzaakt door onze eetgewoonten. De meest voorkomende vorm van acne die niet het gezicht aantast wordt bacne genoemd, omdat hij zich op de rug [back] voordoet. Lichaamsacne kan mannen en vrouwen van elke leeftijd treffen, tieners of volwassenen. Bij mannen komt hij echter meer voor. Het begint meestal op het gezicht en versrpeidt zich vervolgens tot het andere delen van het lichaam bereikt. Dat wil niet zeggen dat het besmettelijk is. Het wordt door bepaalde factoren op gang gebracht en sommige mensen zijn er vatbaarder voor dan anderen. De belangrijkste oorzaken van rugacne en gezichtsacne zijn dat de poriën verstopt raken met dode huid en olie. Daardoor raken de poriën verstopt met bacteriën, met puistjes als gevolg. Dit komt doordat de rug meer klieren heeft dan elk ander lichaamsdeel, met uitzondering van het gezicht. Het is een sprookje dat kleding zou kunnen bijdragen aan lichaamsacne. Kleding kan geen acne veroorzaken, maar wel een bestaande toestand verergeren. Als je tijdens een uitbrak van acne strakke kleren draagt wordt het alleen maar erger. In lichtgekleurde, losser zittende kleren zul je je prettiger voelen. Door de lichte kleur ga je minder zweten, want dat is ook een prikkel voor acne.

Eén ding dat je moet onthouden als je een acne-uitbraak hebt is dat je moet proberen er niet constant aan te zitten. Was je handen en probeer die zo schoon mogelijk te houden. De meeste mensen hebben vanzelf de neiging een plek die irriteert te krabben en aan te raken. Maar daardoor kunnen bacteriën op die plek juist gemakkelijker binnenkomen. De kans op infecties neemt dan dramatisch toe en dat kan gemakkelijk tot nog meer problemen leiden waar je niet op zit te wachten. Ga tijdens het douchen geen plekken boenen waar acne zit, want die wordt daar alleen maar erger van. Je kunt die plek beter voorzichtig reinigen.  Een warm bad met zuiveringszout kan verlichting geven als de plek op je huid er lelijk uitziet. Zo’n bad werkt verzachtend en geeft je geïrriteerde huid een tijdje rust. Alpha-hydroxy lotions worden vaak voor rugacne gebruikt en blijken goed te werken bij milde tot ernstige acne. Je kunt ze meestal gewoon bij de drogist krijgen. Peroxide is een andere behandelmethode die veel mensen hebben toegepast. Je moet wel weten dat stof ervan bleekt als die ermee in aanraking komt, dus draag lichte kleren als je voor deze behandeling kiest.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in