Voice-over audities kunnen aspirant-stemartiesten toegang geven tot het groeiende aantal voice-over-baantjes die vandaag de dag beschikbaar zijn. Of je nu een acteur bent die in de voice-over wereld wil doorbreken of alleen in stem-acteren geïnteresseerd bent, deze tips kunnen je wat zelfvertrouwen geven voor voice-over audities en bieden je enkele instrumenten om meer kans te maken op de baan.

Stemkwaliteit

Sommige voice-over audities kunnen bestaan uit één enkel woord, dus de kwaliteit van je stem is heel belangrijk. Doe alles wat je kunt om je stem in topconditie te brengen. Zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt en vermijd eten en drinken dat je instrument uitdroogt. De grootste boosdoeners zijn sigaretten, alcohol, koffie, citrusvruchten, zuivel en heel koude dranken. Leer en oefen ontspanningstechnieken om spanning op je stem te vermijden en zorg dat je tijdens je voice-over auditie je adem niet inhoudt. Ten slotte: doe zo mogelijk een paar opwarmingsoefeningen met je stem, vooral als je auditeert voor een vertelstem, zodat je een juiste plaatsing hebt en je stem niet moe wordt terwijl je de tekst voorleest.

Acteervaardigheden

Benader elke voice-over auditie alsof het een acteerauditie is, dan krijg je goede resultaten. Als je geen acteertraining hebt gehad, overweeg dan een acteercursus om enkele basisvaardigheden te leren, zoals waarachtig zijn onder denkbeeldige omstandigheden en hoe je een personage creëert. Of je nu auditeert voor een voice-over van een commercial of voor een animatiepersonage in een videogame, acteervaardigheden zijn nog belangrijker dan de kwaliteit van je stem. Als je een voice-over-baantje wilt als verteller, is het ook een goed idee om elke dag iets uit een roman of een krant voor te lezen, zodat voorlezen een tweede natuur wordt.

Interpretatie van het script

Weten hoe je snel een script moet ontleden kan je auditie voor een voice-over bij een commercial maken of breken. Vaak zijn teksten voor voice-overs bij commercials heel kort, maar dat wil niet zeggen dat ze gemakkelijk zijn. Audities van maar één regel kunnen zelfs lastiger zijn dat een hele pagina tekst. Dat is omdat je in het auditiescript aanwijzingen moet vinden wat de adverteerder wil, zodat je weet hoe je de regel moet brengen. In een goede voice-overcursus voor commercials leer je hoe je en script van een commercial moet lezen, en wanneer je de agressieve of een minder agressieve verkoopstem moet gebruiken. Een andere manier om te oefenen is commercials te gaan analyseren die je op de radio hoort of op tv ziet. En als je een paar scripts van commercials te pakken kunt krijgen, ga dan gewoon elke dag droog oefenen. Hoe meer je het doet, hoe gemakkelijker het wordt!

Variatie

Als je in een studio auditie doet, bedenk dan dat de casting director er is om je te helpen, dus luister goed naar aanwijzingen en wees niet bang om vragen te stellen (vooral als je niet weet hoe je een woord moet uitspreken). Aanwijzingen kunnen opvolgen is een belangrijk punt voor een succesvol stemacteur. Maar soms weten mensen ook niet precies wat ze willen. Als je vermoedt dat dit het geval is, dan heb je een voorsprong als je een innerlijke checklist hebt van dingen die je kunt uitproberen met je stem om de opdrachtgever opties te bieden. Je kunt spelen met verschillende technieken van stemmodulatie, zoals hoogte, volume, toon, accent, tempo, pauzes en dialecten. Als je thuis online voor een baan auditeert, kun je een paar voorbeelden opnemen om je bereik te laten horen.

Microfoontechniek

Als je nog nooit in een studiocabine hebt gewerkt, kun je het best een voice-over workshop volgen om te weten te komen hoe je stem precies klinkt als hij door een heel gevoelige microfoon wordt opgepikt. Dan ontdek je misschien dat je aan je plofklanken moet werken of dat je stem juist heel goed klinkt als je de microfoon onder een bepaalde hoek benadert (wat bekend staat als de sweet spot). Maak je geen zorgen als je voorafgaand aan je voice-over auditie niet met een professionele microfoon kunt oefenen. Zorg gewoon dat je geen plofgeluiden maakt en draag geen ritselende kleren of rinkelende sieraden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in