Ook last van slaapproblemen? Het is enorm frustrerend: uren in je bed liggen zwoegen zonder ook maar één oog dicht te krijgen. Er zijn genoeg mensen die lijden aan slapeloosheid. Wat kunnen wij hier zelf nou aan doen? Er zijn simpele methodes die je kunt proberen om 's nachts wel meteen in slaap te vallen.
Niemand is blij met slapeloosheid. De nachten die enorm lang duren, de moeheid van de volgende dag, het piekeren in bed, hier willen we vanaf. Er zijn verschillende dingen die we zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat we van onze slapeloosheid afkomen. Wel is het zo dat de ene methode voor de ene persoon wel werkt, en voor een ander niet. Maar dit betekent niet dat we het niet moeten proberen. Misschien ontdek je wel de beste methode voor jou en is slapeloosheid dan eindelijk verleden tijd.
Tips tegen slapeloosheid
Neem melatonine
Melatonine is te verkrijgen in de vorm van kleine pilletjes. Deze pilletjes zorgen voor een natuurlijke nachtrust. Het is dus geen gevaarlijke slaappil, waar je verslaafd aan kan raken, maar het is een natuurlijk product. Melatonine zorgt ervoor dat je lekker moe wordt en bevordert een natuurlijke slaap. Er bestaan ook pilletjes waar je beter van kan doorslapen als je juist last hebt van wakker worden midden in de nacht. De reden dat melatonine niet schadelijk is, is omdat in ons lichaam de stof melatonine ook wordt aangemaakt, namelijk door een orgaan in onze hersenen.
Doe spier ontspannende oefeningen
Als je in bed ligt en niet kan slapen, wordt je met de minuut meer opgefokt. Het is belangrijk om je rustig te houden. Hierbij is het heel nuttig om spier ontspannende oefeningen te doen terwijl je in bed ligt. Dit houdt in: lig rustig op je rug in bed en span één voor één je spieren aan. Begin bijvoorbeeld bij je voeten en werk zo heel rustig helemaal naar boven totdat je bij je nek bent. Hierbij is het de bedoeling dat je je spieren een paar seconden aanspant en daarna ontspant. Je zult merken dat je hier ontspannen van wordt. Als je rustig in bed ligt is de kans dat je in slaap valt een stuk groter dan wanneer je je de hele tijd ligt om te draaien.
Ga in een warm bad voor het slapen
Als je voor het slapen lekker languit in een warm bad ligt, wordt je lichaam ontspannen. Probeer te relaxen en nergens aan te denken (in ieder geval niet aan het idee dat je na het bad niet zou kunnen slapen). Het is erg belangrijk dat je spieren heerlijk ontspannen zijn voordat je de nacht ingaat. Het beste is om gelijk na je bad je bed in te stappen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je al je voorbereidingen voor het slapen al gedaan hebt voordat je het bad in stapt.
Probeer te mediteren
Vaak als je problemen hebt en in bed ligt te piekeren, dan val je al helemaal niet in slaap. Nadenken in bed over je dag, over hoe je bepaald problemen gaat oplossen, is een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid. Probeer dan ook vanaf het moment dat je je bed in stapt, nergens meer over na te denken. Natuurlijk is dit moeilijk, maar het is belangrijk dat je voor je nachtrust je hoofd leegmaakt.
Zorg voor een regelmatig ritme
Het is noodzakelijk dat je een regelmatig slaapritme hebt. Natuurlijk hoef je niet elke dag precies om dezelfde tijd naar bed, uitzonderingen zijn er altijd. Maar het is wel belangrijk dat je het grootste gedeelte van de dagen een bepaalde regelmaat in je leven houdt. Ieder mens heeft namelijk een bioritme, een innerlijke klok, die de geestelijke activiteit beïnvloed. Als je nooit vaste tijden aanhoudt, wordt deze innerlijke klok verstoort wat kan lijden tot slaapproblemen. Regelmaat in je slaappatroon is dus belangrijker dan je denkt.