Roken krijgt steeds meer aandacht binnen onze huidige samenleving. Dit heeft te maken met het gegeven dat de gevolgen van roken steeds meer naar voren komen en de acceptatie hiervan vermindert. In navolg hiervan wordt roken steeds duurder en lastiger gemaakt en wordt het stoppen met roken door grote zorgverzekeraars gepromoot in de vorm van diverse vergoedingen. Wat zijn nu de gevolgen van roken en zijn er meer raakvlakken dan alleen gezondheid?
Gezondheidsgevolgen door roken
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe sigaretten schade toebrengen aan het menselijk lichaam. Sigaretten bevatten meer dan vierduizend chemische verbindingen waarvan er minimaal vierhonderd giftig zijn. Wanneer je inhaleert, brandt de sigaret met 700 °C aan de punt en rond de 60 °C in de kern. Door toedoen van deze hitte produceert de tabak verschillende giftige stoffen. Wanneer een sigaret brandt, concentreren deze giftige stoffen zich naar de onderkant van de sigaret, de plek waar u de rook naar binnen zuigt.
De meest schadelijke stoffen in een sigaret zijn:
- Teer, een kankerverwekkende stof
- Nicotine, zeer verslavend en verhoogt het cholesterolgehalte in je lichaam
- Koolmonoxide, vermindert de zuurstof in het lichaam
De gas- en deeltjesvormende fasen kunnen leiden tot chronische obstructieve longaandoeningen. De gevolgen van het roken van sigaretten voor u als persoon zijn afhankelijk van een aantal factoren als; het aantal gerookte sigaretten, het wel of niet roken van sigaretten met een filter en de manier waarop de tabak bereidt is. Verder zijn de schadelijke gevolgen van roken afhankelijk van je genetische afkomst. Dit verklaart waarom sommige mensen in staat zijn om hun leven lang te roken en negentig jaar te worden terwijl andere mensen de gevolgen al voor hun vijftigste ten lijve ondervinden.
Financiële gevolgen van roken
De prijs van een gemiddeld pakje sigaretten komt door de laatste prijsstijging van 1 maart 2011 jongstleden, uit op ongeveer vijf euro. Een overkomelijk bedrag zou je denken maar een behoorlijke kostenpost als je er van uit gaat dat veel fulltime rokers gemiddeld een pakje per dag in rook op zien gaan. Een simpele rekensom leidt in dit specifieke voorbeeld tot een jaarlijkse besteding van € 1825 aan deze verslavende stokjes. Om dan nog maar te zwijgen over de totale kosten van sigaretten in een decennium. Vakanties, nieuwe meubelen en een plasma televisie zijn slechts enkele voorbeelden waaraan het geld beter besteedt kan worden dan deze nutteloze bezigheidstherapie.
Sociale gevolgen van roken
Hoewel dit in Nederland nog meevalt ten opzichte van andere landen, wordt roken meer en meer gezien als een slechte, ongezonde en asociale gewoonte. Denk aan collega’s die zich mateloos irriteren aan het feit dat rokers gemiddeld gezien veel langer pauze nemen om zich tegoed te doen aan hun verslavende tijdsbesteding in het kader van hun zogenoemde antistress therapie. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die eisen dat er binnen hun leefomgeving niet wordt gerookt waardoor rokers tijdens feestjes of andere aangelegenheden gedoemd zijn om buiten te staan. Natuurlijk heeft dit ook te maken met de tolerantie van de personen in kwestie, maar het feit blijft dat dit soort kwesties niet op tafel zullen komen wanneer deze mensen niet zouden roken. Niet-rokers krijgen in die zin altijd meer credit dan mensen die wel roken.
Ter conclusie kan worden gesteld dat mensen die roken op de meeste vlakken in het menselijk leven inleveren teneinde aan hun nicotine behoeften te kunnen voldoen. Dit maakt het logisch te kiezen voor een rookvrij leven aangezien de voordelen (financieel, gezondheid, sociaal) vele malen hoger zijn dan de kick van het roken.
http://www.medical-library.net/content/view/530/41/