Een vleesboom of myoom is in de meeste gevallen een goedaardige spierknobbel in de spierwand van de baarmoeder. Ongeveer 35% van de vrouwen boven de dertig heeft één of meerdere vleesbomen. In verhouding zijn het meestal donkere vrouwen die hier last van hebben. Indien het veel vleesbomen zijn, of als een vleesboom op een ongelukkige plek zit dan kan men hier klachten van ondervinden. Medicatie of het verwijderen van de vleesbomen is dan noodzakelijk.
Tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw kunnen vleesbomen groeien onder invloed van de hormoon oestrogeen. De vleesbomen die nemen af en krimpen tijdens de overgang. De spierknobbel met vertakkingen hebben de vorm van een boom, vandaar de benaming vleesboom. Meestal hebben vrouwen geen last van de vleesbomen, ze hoeven dan ook niet te worden verwijderd. Het is zeldzaam dat vleesbomen kwaadaardig zijn of kunnen worden, de vleesbomen groeien dan heel hard en de baarmoeder kan dan in enkele weken flink uitzetten. Bij deze kwaadaardige vorm is het gebruikelijk dat de gehele baarmoeder wordt verwijderd.
Er zijn verschillende locaties bij de baarmoeder, waar vleesbomen kunnen ontstaan. Een vleesboom kan in de spierwand van de baarmoeder zitten, ook kan het aan de buitenkant van de spierwand zitten maar het kan ook aan de binnenkant van de baarmoeder zitten in het baarmoederslijm. De afmeting van een vleesboom kan ter grootte van een speldenknop zijn maar het kan ook ter grootte van een voetbal zijn.
Klachten die zich kunnen voordoen bij vleesbomen
- Drukkend gevoel op de blaas
- Zwaar gevoel in de onderbuik
- Rugklachten
- Het niet goed kunnen indalen van de baby
- Heftige bloedingen
- Miskramen
- Vroeggeboorte
- Kinderloosheid
Behandeling van vleesbomen
Middels een lichamelijk onderzoek of een echoscopie kan onderzocht worden of er vleesbomen aanwezig zijn. Door medicatie kunnen de eventuele bloedingen worden verminderd. Het verwijderen van vleesbomen kan op verschillende manieren, de manier is afhankelijk van de locatie van de vleesboom, de hoeveelheid vleesbomen en of er een kinderwens is.
Het verwijderen van vleesbomen kan aan de hand van een kijkbuisoperatie. Er wordt dan een dunne camera met een tangetje eraan via de vagina ingebracht. Indien er sprake is van veel en grote vleesbomen dan kan een vrouw ervoor kiezen om de hele baarmoeder te laten verwijderen als er geen kinderwens meer is. Een behandeling waarbij de baarmoeder behouden blijft heet embolisatie. Bij deze behandeling worden de bloedvaten naar de vleesboom afgesloten middels kleine korrels die in de bloedvaten worden gespoten, de vleesboom sterft dan langzaam af.