De weerstand van ons lichaam is een belangrijk goed. Als we ziek zijn, heeft dat direct te maken met onze weerstand. De officiële definitie van weerstand luidt: de afweer van de mens tegen ziekte.Wanneer onze weerstand verlaagd is, hebben we een grotere kans ziek te worden. Daarom is het belangrijk om onze weerstand zo goed mogelijk op peil te houden. Homeopathie kan hierin een goede ondersteuning zijn.
Wat is Homeopathie?
Homeopathie is een natuurlijk en wetenschappelijke geneeswijze. Er bestaat nog wel eens verwarring over Homeopathie. Veel mensen denken dat alles wat de natuurlijke aanpak van een probleem te maken heeft, Homeopathie is. Dit is niet het geval. Er bestaat ook zoiets als kruidengeneeskunde, welke niets met Homeopathie te maken heeft. Homeopathie heeft ook niets te maken met een geloof of een bepaalde manier van eten en drinken. Het is een empirische geneeskunde, wat betekent dat het door veel jaren onderzoek en ervaring tot stand is gekomen. Homeopathie betekent ‘gelijkend lijden’ , het is erop gericht om een patiënt een natuurlijk geneesmiddel toegediend krijgt, welke als deze door gezonde mensen ingenomen zou worden, deze dezelfde ziekteverschijnselen opwekt als die lijken op die van de patiënt.
Homeopathie maakt gebruik van de tweedelige werking van allerlei stoffen. Bijvoorbeeld een giftige stof die bij gezonde mensen een bepaald ziektesymptoom veroorzaakt, kan bij de patiënt een genezende werking hebben. Het idee bestaat dat ieder mens uniek is en dus ieder mens unieke medicatie nodig heeft. Bij Homeopathie is tevens een uitgangspunt dat het zelfherstellend vermogen van de mens wordt gestimuleerd.
Zelfherstellend vermogen
Ieder mens heeft van nature een zelfherstellend vermogen. Daarom worden de meeste zieke mensen met wat rust en aandacht vanzelf beter. Bij gezonde mensen is het afweersysteem in staat allerlei virussen, bacteriën en ziekteverwekkende organismen in bedwang te houden. Bij klachten is het zelfherstellend vermogen ontregeld en heeft het lichaam hulp nodig om weer in balans te komen.
De weerstand
Weerstandsverlagende factoren
Dagelijks komen we in aanraking met talloze stoffen die een ongunstige uitwerking hebben op onze gezondheid. Een voorbeeld hiervan zijn de schadelijke stoffen die bij het roken van tabak vrijkomen; deze vormen een directe aanslag op ons afweersysteem. Ook bevatten onze voedingsmiddelen vaak weerstandremmende stoffen; zo bevat vlees vaak sporen van antibiotica en van hormonen, maar ook van arachidonzuur – deze stof komt ook in pinda’s voor. Verder wordt onze afweer negatief beïnvloed door voedingsmiddelen die te veel bewerkingen hebben ondergaan (bijvoorbeeld witte suiker). Ook stresssituaties die gepaard gaan met heftige spanningsgevoelens hebben een direct effect op onze lymfocyten, de cellen die in ons bloed paraat staan om vijandige stoffen en de veroorzakers van infectieziekten (virussen en bacteriën) aan te vallen.
Weerstand verhogen
Tips om de weerstand te verhogen:
- Beweeg regelmatig, 30 minuten matig intensief
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht
- Eet gezond en gevarieerd
- Eet vezelrijk
- Drink voldoende, maar wees matig met alcohol
- Neem voldoende rust. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning
- Ga regelmatig naar buiten
- Let op het toiletgedrag
- Rook niet
- 70 % van de weerstand wordt bepaald in de darmen
Koorts heeft een belangrijke functie in ons afweersysteem. Door temperatuursverhoging worden veel bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt. Het is daarom belangrijk om verkoudheden en griep op natuurlijke wijze door te maken, zonder het gebruik van koortsverlagende middelen als Paracetamol. Het beste ziet men het even aan en eventueel kan men een homeopathisch middel inzetten.
Het is van belang een goede voedingspatroon te hebben: veel verse groente, vers fruit, noten, granen, zaden en volkorenprodukten, alles het liefst zo kort mogelijk bewerkt, leveren een schat aan onmisbare vitamines, mineralen en ziekteremmende stoffen
Vijf vitamines spelen een rol bij de weerstand en beschermen het lichaam tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep. Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor ziekte. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. En ook vitamine B6 en vitamine E spelen een rol bij het in stand houden van het immuunssteem.
Homeopatische middelen
Het meest bekende middel om de weerstand tegen infecties te verhogen is het zonnebloemachtige plantje de smalle purperhoed (echinacea). Een plant met goed werkende infectiewerende kwaliteiten. Het is vrij te koop bij de drogist of apotheek en verkrijgbaar onder de naam Echinaplant van VSM verkrijgbaar in druppels en tabletten en Echinaforce van A. Vogell is verkrijgbaar in druppelvorm, tabletten van 250 mg en weerstandstabletten van 750 mg. Sinds kort is Echinaforce forte Vitaal van A. Vogel te verkrijgen, voor extra weerstand en energie, en het verhoogt de vitaliteit. Echinaforce forte is ook te verkrijgen met een toevoeging van vitamine C. Voor kinderen zijn er Caltrivat tabletten van VSM en van A. Vogel Echinaforce Junior en Echinaforce Junior + natuurlijke vitamine C. Echinaforce Forte met toegevoegde vitamine C ondersteund de weerstand en geeft een brede ondersteuning aan het immuunsysteem en versnelt het herstel na ziekte. Ook helpt het bij de bescherming van de gezonde lichaamscellen. Door de toevoeging vitamine C wordt de weerstand verhoogd en bevordert de opname van ijzer uit de maaltijd. Vitamine C is bovendien een anti-oxidant dat ook helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Zo speelt het een belangrijke functie bij het behoud van gezonde botten, tanden, goede bloedvaten en andere lichaamsweefsels.