Heb je ook zo'n last van een dip na het eten van een broodje bij de lunch? En krijg je ook zo vaak buikpijn na het nuttigen van een koekje?
Tarwe toen en nu
De Latijnse benaming voor gewone tarwe is Triticum aestivum. Tarwe is een graanvrucht en een van de belangrijkste granen die wereldwijd, naast mais en rijst worden geconsumeerd. De oorspronkelijke tarwe heeft 42 chromosomen. De tarwe die we nu voorgeschoteld krijgen heeft het dubbele aantal. Dan vraag ik me gelijk af of een mens met het dubbele aantal chromosmen er nog hetzelfde uitziet als nu? De tarwe die we nu eten is zo bewerkt, dat het gemakkelijk te kruisen is en meer graan oplevert. En daar gaat het dan ook mis. Want omdat we meer graan nodig zouden hebben is het volgens sommige bedrijven (en mensen) nodig om zaden en planten te “verbeteren” (veranderen) zodat er meer opbrengst komt van hetzelfde stuk grond. Helaas draait het zoals meestal in dit soort zaken om geld en macht. Zo heeft zelfs president Obama een overeenkomst ondertekend bij het bedrijf Monsanto, waar in staat dat er geen zaden meer verkocht mogen worden door kleinere zaadbedrijven. Er wordt er zelfs gedreigd dat tuinders die onderling zelf gekweekte zaden uitwisselen, strafbaar worden gesteld. Zo worden met name de kleine, arme boeren en telers gedupeerd, omdat zij geen geld hebben om deze dure zaden en licenties te betalen.
Tarwe en gezondheid
Maar ook onze gezondheid wordt de dupe van de veranderde, gemamipuleerde tarwe. De tarwe van nu bevat bijvoorbeeld gluteneiwitten, die er oorspronkelijk niet in horen. Dit kan voor sommige mensen problemen opleveren, zij worden moe na het eten van een tarwe product. Dit komt doordat de bloedsuikerspiegel door deze eiwitten, eerst super snel stijgt en daarna peilsnel weer zakt. Je krijgt dus snel veel energie na het eten van tarwe, maar deze zakt even zo snel weer weg, de bekende dip.
Het boek broodbuik
Dr. William Davis is cardioloog en heeft het boek broodbuik geschreven. Volgens hem geeft tarwe grotere bloedsuikerpieken dan suiker. Tevens constateerde hij dat steeds meer mensen (zelfs sporters) een buikje krijgen en volgens hem komt dat door het eten van de huidige tarwe. In zijn boek legt hij uit dat tarwe niet alleen slecht voor je darmen is (deze kunnen als je gevoelig bent gaan ontsteken), maar dat je nog veel meer klachten kunt krijgen, door tarwe te eten. Bijvoorbeeld hartklachten, suikerziekte en huidaandoeningen. Hij vertelt ook dat het Europese tarwe minder gemodificeerd is, dan de Amerikaanse variant, maar toch.
Leven zonder tarwe
Na het lezen van al de ellende die tarwe kan veroorzaken, ben ik gestart met het schrappen van zoveel mogelijk tarwe producten. Eigenlijk had ik heel wat problemen verwacht om dit dieet vol te houden, maar het is mij heel erg mee gevallen. Wel moet je uitkijken want in veel kant-en-klaar producten zit tarwe verwerkt. Denk aan sauzen, soepen en drop. Overigens is het niet de bedoeling door het minderen of liever nog, stoppen met tarwe te eten, ook koolhydraatarm te gaan eten. Je hebt namelijk wel koolhydraten nodig.
Tarwe vervangen
Dr. Davis adviseert tarwe te vervangen door:
* quinoa,
* linzen,
* bonen,
* rijst en
* avocado.
Havermout bevat volgens hem weliswaar vaak sporen van tarwe en gluten, maar is in ieder geval minder schadelijk voor je gezondheid dan tarwe. Muesli kan ook met mate gegeten worden, maar Brinta moet echt definitief van de voedingslijst. Al na een week zonder tarwe producten te eten was ik overtuigd, dat dit goed is voor mijn lichaam. Ik heb veel meer energie,ook nog in de avond na een dag (hard) werken. Geen dip meer na het eten. Het voelt als of mijn hele lijf, zo wel mijn hersenen (gedachten) als mijn buik en darmen rustiger zijn geworden en minder hard hoeven te werken. Het wordt stiller in mezelf en dat voelt goed.
Wat mij betreft is het dus de hoogste tijd om na te gaan waar ons voedsel vandaan komt en wat gemanipuleerd voedsel voor gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.
het boek Broodbuik