Onzekerheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Maakt dat truitje me niet dik? Heb ik die presentatie wel goed gedaan? Maakte ik wel een goede indruk tijdens het sollicitatiegesprek en gaf ik wel de juiste antwoorden? We twijfelen allemaal wel eens aan onszelf en dat is heel normaal. Je moet er alleen wel voor waken dat die onzekerheid niet omslaat in faalangst.
Stress en black-outs
Het gaat me toch niet lukken dus waarom zou ik er überhaupt aan beginnen? Als onzekerheid omslaat in faalangst word je geremd in alles wat je doet. Je durft niets meer te doen omdat je ervan uitgaat dat het je toch niet zal lukken. Als je iets echt moet doen, bijvoorbeeld een toets maken of een presentatie houden op je werk, kan je buikpijn krijgen van de stress en zelfs een black-out. Je denkt dat je niet genoeg hebt gestudeerd of dat je presentatie niet goed genoeg is. Je staat stijf van de stress terwijl dit misschien wel helemaal niet nodig is.
Waar komen je onzekerheid en faalangst vandaan?
Probeer voor jezelf na te gaan waar je onzekerheid en faalangst vandaan komen. Heb je altijd overal voor moeten zwoegen, terwijl het je klasgenoten of collega’s zo leek komen aan te waaien? Het heeft geen zin om je te meten met anderen. Misschien hebben zij er wel net zo hard voor moeten werken als jij, maar gaat het ze gewoon gemakkelijker af. We zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde en niet overal even goed in. Focus je vooral op de dingen die goed gaan. Je moet er hard voor werken en het komt je niet aanwaaien, maar dat is helemaal niet erg. Daar krijg je ruggengraat en doorzettingsvermogen van waar je de rest van je leven wat aan hebt.
Spiegel jezelf niet aan anderen
Onzekerheid en faalangst kunnen ook komen doordat je jezelf (onbewust) meet met de prestaties van je familieleden. Je maakt jezelf wijs dat zij het beter hebben gedaan dan jij en dat alles hen gemakkelijker afgaat. Spiegel jezelf niet aan anderen maar kijk naar je eigen prestaties en naar wat je hebt bereikt. Blijf niet piekeren over dingen die niet zijn gelukt, maar leg de nadruk op de dingen die wel goed zijn gegaan. Die zijn er vast meer dan jij denkt.
Omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij onzekerheid en faalangst
Dat bepaalde dingen niet lukken ligt nooit helemaal aan jou. Er zijn veel omgevingsfactoren die hier een rol bij spelen. Heb je voor de zoveelste keer de baan niet gekregen? Misschien solliciteerden er met jou wel veel andere mensen op dezelfde vacature en zaten er bijvoorbeeld twintig bij, die al kennis hadden over of ervaring met de functievereisten, die jij nog niet of niet genoeg hebt. Dit kan je onzeker maken en leiden tot faalangst. Waarom lukt het me nou toch niet om een baan te krijgen? Bedenk dan dat het niet aan jou ligt maar dat de functie op dit moment niet geschikt is voor jou. Er komt op een gegeven moment wel een functie voorbij die goed bij jou past. Blijf in jezelf geloven en geef de moed niet op. De aanhouder wint. Lees ook het blog tips tegen stress.