Heel veel mensen die niet zo technisch zijn aangelegd, of gewoon niet eerder in aanraking zijn gekomen met handvaardigheid/houtbewerking, zien graag iets in huis gebeuren, maar denken dat ze het zelf niet kunnen. Let op: dat is niet waar! Bij deze krijg jij een simpele, niet-technische uitleg van iemand die helemaal zelf van een plaat hout een boekenkast heeft gemaakt. Misschien niet het meest moeilijke object om te maken, maar het is een begin.
Waarom doe-het-zelven?
Als je een echte boekenwurm bent, ken je de situatie vast wel. Je hebt een leuke kast gekocht bij bijv. Ikea, zet hem in elkaar, stopt zoveel mogelijk boeken erin en dan na een aantal maanden gebeurt het. De achterwand valt eruit of de kast trekt scheef (bij een hoge smalle kast), omdat er teveel zware boeken één kant opleunen. Heel frustrerend, want je wilt toch wel graag al je boeken in het zicht hebben.
Of een andere situatie. Je wilt goedkoop je boeken tegen een muur plaatsen, maar die muur is drie meter lang en maar één meter hoog (schuin plafond). Waar vind je in vredesnaam een kast die daar kan staan. Om je het antwoord alvast te geven: zo'n kast bestaat niet voor een mooie prijs. Conclusie, we maken er zelf wel één. Maar hoe?
De kast
De kast die ik gemaakt wilde hebben, is dus een kast van 3 meter lang, bij 1 meter hoog. Maar omdat ik nog nooit eerder iets met hout heb gemaakt, wilde ik het risico spreiden voor wanneer het fout zou gaan. Dus besloten dat er drie kasten van een meter bij een meter moesten komen. Hoe te beginnen…
Ten eerste, bepaal de afmetingen van de planken, zodat je weet hoeveel ruimte je voor je boeken hebt. Mijn kast heeft bijvoorbeeld als afmetingen per plank: 30 cm hoog bij 25 cm diep. Daar past elk normaal boek met gemak in. Deze maten keer 3 gedaan, zodat ik nog 10 cm overhield. Dat houdt in dat de onderste plank zich 10 cm boven de grond bevindt.
De maten die je dan moet hebben voor de planken zijn:
1 x 100cm bij 100cm (de achterwand)
2 x 100 cm bij 25 cm (de zijkanten)
4 x 97 cm bij 25 cm (de legplanken) (
en evt. 3 x 30cm bij 25 cm (de tussenstukjes)
Deze maten heb ik gebruikt bij multiplexhout met een dikte van 1,5cm.
Bij de Gamma heb ik deze maten opgegeven en op maat laten zagen. Scheelt een hoop sjouwwerk naar je auto toe en zij zagen het mooier dan wanneer je het zelf doet. Daarbij komt, zagen is misschien niet moeilijk voor iemand die zo'n ding vaker in handen heeft, maar voor een leek als mij kan het levensgevaarlijk zijn. Met je voordeelpas is het zagen op maat trouwens ook kostenloos.
Hierna zul je alle stukken afzonderlijk in de juiste kleur moeten verven. Dit is niet al te moeilijk. Voordat je begint met verven, zal het hout geschuurd moeten worden, dan pakt de verf beter. Het belangrijkste van verven is dat je het hout genoeg tijd gunt om goed te kunnen drogen. Op de pot verf staat vaak wel na hoeveel uur het hout overschilderbaar is. Mocht je er overheen schilderen terwijl het nog niet droog is, dan kan het gaan bobbelen, en dat zou zonde zijn van je werk. Het is trouwens ook een aanrader om nadat je verf is opgedroogd, de planken nog even iets op te schuren, voordat je de volgende laag aanbrengt.
En dan… Je planken hebben de goede kleur. Dan kan de kast in elkaar gezet worden. Dit gaat het makkelijkst met schroeven. Maak niet dezelfde fout als ik als je meerdere boor/schroefmachines thuis hebt liggen. Een boormachine is wel degelijk iets anders dan een schroefmachine. Vraag dus je handige vriend/buurman/oom om de juiste schroefmachine (als je er één op een accu hebt, dan is het vaak de goede) en dan schroef je die schroeven er zo in. Appeltje eitje! Een handig trucje om er zeker van de zijn dat je kast haaks is. Als je een hoek hebt, meet je een soort driehoek. De ene plank zou 3 cm moeten zijn (hou die maat aan), de andere plank 4 cm en als je dan van de ene gemeten maat naar de andere maat toegaat, kom je als het goed is op 5 cm uit. Als dat klopt, dan is de kast haaks.
En dan na het rechtopzetten van de kast is die klaar. Heel simpel en helemaal zelf gedaan (met een beetje hulp van een bouwmarkt en van een vriend/buurman/oom).
Succes!