U kent dat straatbeeld wel. Overal zie je scootmobielen en rollators in allerlei uitvoeringen en kleuren voorbij gaan. Het is nauwelijks voor te stellen dat een tiental jaar geleden, deze hulpmiddelen nauwelijks zichtbaar waren op straat. Zeker de laatste tien jaar heeft dit als gevolg van de gratis verstrekking een enorme vlucht genomen. Maar dat gaat veranderen, want in 2013 verdwijnt de rollator uit het basispakket en moet iedere burger deze uit eigen middelen aanschaffen.
ANBO juicht verwijdering uit basispakket toe
Het zal voor veel bejaarden een vervelende maatregel zijn, maar de grote vraag naar rollators hebben de kosten van de gezondheidszorg de laatste jaren enorm omhoog gejaagd. Het is daarom niet zo vreemd dat de ANBO (de belangenvereniging voor senioren), het toejuicht dat de rollator uit het basispakket verdwijnt. Letterlijk verklaart een woordvoerder het als volgt;
“Wij vinden dit niet erg en zullen hier niet tegen in het geweer komen. Rollators en hoortoestellen maken de zorg erg duur. Als je ze uit het basispakket haalt, houd je goede zorg over. Bovendien, we kopen ons hele leven mobiliteitsmiddelen zoals fietsen, dus waarom zou je een rollator krijgen”. (Bron: artikel ANBO 16 mei 2012)
Oplossing voor echte minima
Uiteraard moet er een oplossing komen om de echte minima gratis een rollator te kunnen blijven verstrekken. Waarschijnlijk zullen deze zich dan bij het loket van hun gemeente moeten melden.
Mobiliteit
Vaak wordt door de gebruikers van een rollator of scootmobiel aangegeven dat deze hen mobiel houdt. Dat is deels waar. Het gevaar is echter dat men te snel aan het gebruik van een rollator of scootmobiel went, waardoor de eigen spieren en gewrichten niet meer worden gebruikt en/of geprikkeld. Een sterke achteruitgang van de spiermassa en spierkracht in de benen is dan het gevolg. Hierdoor loopt ook de conditie van de ouderen sterk achteruit met alle kwalijke gevolgen daarvan.
Buitenland
Er is nauwelijks een land buiten Nederland te vinden, waar zoveel scootmobielen en rollators in het straatbeeld zichtbaar zijn. Het lijkt wel of de ouderen in Nederland, de laatste jaren massaal aan het rollator/scootmobiel infuus zijn gelegd. Dat is waarschijnlijk toch een gevolg geweest van de gratis verstrekking. Het lijkt er daardoor op of de ouderen in het buitenland in een betere lichamelijke conditie verkeren dan in Nederland.
Kapitaalvernietiging
Hoeveel Nederlanders hebben niet iemand in de familie of kennissenkring, die een scootmobiel of rollator ongebruikt in de kelder heeft staan. Vaak is de redenering van deze burgers dat ze het beter in huis kunnen hebben, voordat ze ervoor moeten betalen. Het komt niet zelden voor dat familieleden bij het overlijden van een ouder familielid, worden geconfronteerd met een ongebruikte rollator of scootmobiel die dan naar het grof vuil wordt gebracht. Dit is een enorme kapitaalvernietiging van gelden die hard nodig zijn in de gezondheidszorg.
Overlast scootmobielen
Hoewel het overgrote deel van de scootmobielgebruikers hier erg bewust en voorzichtig mee omgaat, zijn er helaas ook een aantal die dat niet doen en met behoorlijke snelheid over het voetgangersdomein rijden. Omdat deze scootmobielen geen geluid produceren, leidt dit soms tot gevaarlijke situaties. Men hoort de scootmobiel niet aankomen en loopt het gevaar dat men wordt aangereden. Een scootmobiel met berijder kan soms wel tussen de 100 en 150 kilo zwaar zijn. Dat heeft een behoorlijke impact als men met enige snelheid tegen een voetganger aanrijdt.
Gebruik rollators en scootmobielen zal verminderen
Omdat de rollators en scootmobielen uit het basispakket worden gehaald en men deze zelf moet aanschaffen, zal de vraag daarnaar vermoedelijk minder worden. Ouderen zullen langer blijven lopen zonder hulpmiddelen. Hoewel dit niet voor iedere oudere geldt, zal dit waarschijnlijk wel leiden tot gezondere ouderen met een betere conditie. De drempel om iets te doen wat niet hoeft is groter dan wanneer men moet. Dat is nu het verschil tussen lopen of de scootmobiel pakken.
Laten we daarom hopen dat de afschaffing niet leidt tot een isolement van niet goed ter been zijnde ouderen, maar een positieve impuls geeft aan hun conditie. Dat daarbij ook veel geld wordt bespaard binnen de gezondheidszorg is dan ook mooi meegenomen.
artikel ANBO 16 mei 2012