'Mijn hobby's zijn hyven en gamen, had jij vroeger hobby's juf?' 'Kleuren, knutselen, tekenen, ach… het is nu allemaal bijzaak'.

Vriendschapsboekje

Voor me ligt mijn vriendschapsboekje, ik was een jaar of 10 denk ik. Mijn hele klas moest in het boekje schrijven, het liefst de meesters en juffen ook. Het vriendschapsboekje was een rage op school. We vulden ons 'profiel' in het boekje zo compleet mogelijk in. Mijn hobby's waren kleuren en knutselen.

In mijn huidige groep heb ik nog geen vriendschapsboekje gezien. De kinderen weten niet eens wat het is. Nee, nu gaat dit via hyves of facebook. Zo houden de kinderen contact met elkaar. En de hobby's die ik vroeger had? Die zijn nu bijzaak voor kinderen. Spelen met elkaar gaat via de computer of telefoon. De wereld is zo veranderd. De klas ook. Zoals wij instructies via het krijtbord kregen, geef ik nu instructies middels het digibord. Het is geweldig en je kunt er alles mee. Wanneer ik ziek zou zijn, is een invalleerkracht bij wijze van spreke niet eens meer nodig. Het bord kan alles. Alle instructies en lessen kunnen afgespeeld worden, met stem, zonder stem, alles kan.

Vriendschap

De definitie van 'vriendschap' is onveranderd gebleven. Ook in mijn tijd als leerling gaf het woord 'vriendschap' in het 'vriendschapsboekje' niet altijd weer wat het waard was. De jongens waar ik niets van wilde weten en het meisje waar ik zo jaloers op was, waren in het boekje mijn vrienden. In mijn huidige groep op school praten Sanne en Tim niet met elkaar, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Op hyves zijn ze vrienden. Maria zegt via hyves tegen alle meiden in de groep 'love you' en 'wil je nooit meer kwijt'. Dat is wel een punt. Vroeger werd niet snel tegen een vriend of vriendin gezegd 'ik hou van je'. Maar via de chat of hyves gaat dit wat gemakkelijker.

Stress

Al die moderne mediavrienden leveren elkaar ook veel stress op. Wanneer er niet direct gereageerd wordt op elkaars krabbel, verwijten ze elkaar dit. En wanneer dit vaker gebeurt, verwijdert men elkaar zonder pardon als vriend. ,Je bent toch nooit online', hoorde ik Jorisse vorige week door de klas roepen naar Eltan. Dus had Jorisse Eltan verwijderd als vriend. In mijn tijd zouden we zeggen: ,Je bent toch nooit thuis'. En vervolgens kom je gewoon niet meer bij diegene aan de deur om te vragen of hij kan spelen.

Pesten

Wat ik het allerergst vind, is het pestgedrag via al deze chatsites. Er wordt gemakkelijker gepest heb ik gemerkt. En dit gaat dan vervolgens door op school. Ik heb amper invloed meer op het pestgedrag in de klas. Waar het op school goed gaat, gaat het thuis fout. En goed fout soms. Via hyves worden er chatsessies afgesproken waarbij 1 meisje buitengesloten wordt, expres. Het ligt niet altijd aan dat ene meisje, haar ouders willen niet dat ze voor zeven uur 's avonds achter internet zit. De rest mag dit wel en spreken elkaar direct na schooltijd verder via hyves. Omdat Marleen toch al niet bij de chatvergadering van vier uur 's middags is, is de groep tijdens de vergadering van vier uur overeengekomen dat Marleen er 's avonds ook niet bij hoeft te zijn. Ze hebben eerlijk gestemd via het internet. Op school wordt er doorgepraat over de gezellige chatvergaderingen van de klas en Marleen valt dan helemaal buiten de boot.

Hobby

Deze week heb ik tijdens het kringgesprek de kinderen naar hun hobby's gevraagd. Eén meisje, Laila, zegt dat ze van tekenen houdt. 'Pff, maar dat is toch niet je hobby? Juf vraagt wat je hobby is', zegt Dianne. 'Oh, nou doe dan maar zingen'. Ik begin het gesprek opnieuw en vraag de kinderen of ze weten wat het woord hobby betekent. 'Dat is iets wat je elke dag doet', krijg ik als reactie. Nadat ik via het digibord de definitie van hobby heb voor laten lezen en op www.youtube.nl een filmpje over hobby's heb laten zien, vertellen de kinderen me nogmaals wat hun hobby is.

'Hyven, gamen, pokeren, en chatten' geven de kinderen één voor één aan. Een enkeling durft er eerlijk voor uit te komen dat hij voetbal leuker vindt dan gamen. Laila geeft als laatste haar antwoord: ,online kleuren op paint'.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in