Het beste wat ik voor het schoonmaken van kristal heb gevonden is doodgewone zeep (een mild afwasmiddel) en water. Gebruik geen product dat ammonia bevat. Daar wordt het kristal op den duur dof van. Veel huishoudmiddelen om glas te reinigen bevatten ammonia, dus kijk goed naar de ingrediënten. Je kunt ook een reinigingsproduct kopen voor een kristallen luchter, maar ik heb gemerkt dat die alleen maar stof en vuil aantrekken.

Zet nooit iets van kristal in je vaatwasser!

Om schoon te maken:

  • Leg een dikke handdoek in je gootsteen of zet er een plastic bak in. Dit voorkomt krassen en breken.
  • Maak zorgvuldig één stuk tegelijk schoon.
  • Dompel kristal nooit te lang achter elkaar in het water.
  • Spoel grondig af met lauw water en droog je kristallen serviesgoed af met een katoenen theedoek; bij droogblazen blijven vaak vlekjes achter.
  • Soms is een bevochtigd wattenstokje of een lichte, veervormige penseel handig voor plekken waar je moeilijk bij kunt.
  • Kandelaars met gesmolten kaarsvet erop vereisen speciale aandacht. Even 15 seconden in de magnetron (eerst eventuele metalen delen verwijderen!), dan wordt het kaarsvet zachter zodat het gemakkelijk te verwijderen is. Spoel in warm water met zeep om eventuele resten te verwijderen.
  • Kristal altijd met een pluisvrije katoenen handschoenen aanpakken als het droog is.
  • Zoals iedereen weet die wel eens een grote hoeveelheid heeft moeten schoonmaken weet, breekt kristal het vaakst als je ze hebt schoongemaakt en dan weer terugzet in een vitrinekast. Je kunt de stukken het best met één tegelijk pakken en terugzetten, al kost dat meer tijd. Je moet je ook op één plank tegelijk concentreren.
  • Trek alle kleding met manchetten of lange mouwen uit, omdat je daarmee achter kristallen voorwerpen kunt blijven hangen, en trek sieraden uit om krassen te voorkomen.
  • Haal kristal altijd van voren naar achter uit de kast en zet het er van voren naar achteren in terug.

Mensen met grotere collecties hebben een vitrinekast nodig. Laat die niet in het directe zonlicht staan, en laat ook de verlichting van de vitrinekast niet te lang achter elkaar aan staan; dan smelt de lijm op het kristal. Wij hebben ontdekt dat zich veel minder stof en vuil ophoopt als je aan de binnenkant van je vitrinekast tochtstrip aanbrengt die je normaal voor ramen en deuren gebruikt. Dat kun je bij elke bouwmarkt krijgen.                                                                                                                                                                             


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in