Vaak zitten we te dubben of we een deskundige in de arm moeten nemen om ons te helpen bij onze investeringsbeslissingen. Het is altijd moeilijk beslissingen in dingen waar we niet deskundig in zijn aan anderen over te laten. Omdat we er niet voor hebben geleerd, weten we niet goed hoe we moeten beoordelen of iemand een goede kandidaat is. Maar als we zelf de kennis hadden, zouden we helemaal niet naar een deskundige op zoek gaan voor hulp. Dan kun je je gaan afvragen of het zo’n slecht idee is om je investeringsbeslissingen zelf uit te dokteren.

""

Deskundige ja of nee?

Vaak zitten we te dubben of we een deskundige in de arm moeten nemen om ons te helpen bij onze investeringsbeslissingen. Het is altijd moeilijk beslissingen in dingen waar we niet deskundig in zijn aan anderen over te laten. Omdat we er niet voor hebben geleerd, weten we niet goed hoe we moeten beoordelen wat iemand tot een goede kandidaat maakt. Maar als we zelf de kennis hadden, zouden we helemaal niet naar een deskundige op zoek gaan voor hulp. Dan kun je je gaan afvragen of het zo’n slecht idee is om je investeringsbeslissingen zelf uit te dokteren. 

Meerdere mogelijkheden

Wat je allereerst moet beseffen als je dit soort dingen wilt regelen is dat er niet maar twee mogelijkheden zijn. Het is niet zo dat je of alles zelf in de hand moet houden of helemaal niet. Hoeveel controle je deelt met degene die je bij het investeren helpt is helemaal afhankelijk van waar je je goed bij voelt. Degenen die hun financiën compleet overdragen stellen zich aan grote risico’s bloot. Je moet toch minstens een beetje opletten of je professionele helper je rekening niet plundert of verwaarloost. Je moet ook absoluut hun motivatie weten voordat je een keus maakt.

Honoraria

Je financiële experts worden niet betaald naar de opbrengst die ze voor je genereren maar naar de hoeveelheid geld die ze in honoraria bijeensprokkelen. Hun doel is niet om voor jou geld te verdienen maar voor zichzelf. Het is een gevaarlijke vergissing om dit ook maar een moment te vergeten. Dat betekent niet dat je nooit hun advies kunt aannemen. Wel dat je altijd moet onthouden dat ze je adviseren. De uiteindelijke beslissing moet bij jou liggen.

Zelf kennis ontwikkelingen

Dat betekent dat je althans enige financiële deskundigheid moet ontwikkelen. Je zult ontdekken dat je niet door het leven kunt gaan zonder veel kennis van financiën en dan toch verwachten dat je rijk wordt. Het is daarom helemaal niet zo onrealistisch om te overwegen zelf de teugels in handen te nemen. Als je geen adviseur in de arm neemt, spaar je jezelf commissies uit en zullen er ook niet zo snel belangenconflicten ontstaan.

Het is overigens wel riskant om het helemaal zonder inbreng van buitenaf te doen. Met je eigen ideeën zul je het snel eens zijn en dat kan tot zelfgenoegzaamheid leiden. Of je nu wel of niet je eigen financiën ter hand neemt, je moet regelmatig op zoek naar een betere tactiek en naar goede bronnen voor ideeën. Ideeën worden niet vanzelf beter.   


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in