Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. Kamperen is ook een vorm van wegtrekken uit de vertrouwde omgeving, waarbij je huis en haard achterlaat.

Geschiedenis

Kamperen als recreatieve activiteit werd populair in het begin van de 20e eeuw. Het was een reactie op de stijgende urbanisatie (dat de mensen van dorp naar de stad gingen wonen) de isolatie (vervreemding van de natuur) van de Westerse maatschappij. Het kamperen wordt vaak geassocieerd met nostalgie of romantiek. Het roept gelijktijdig beelden op van "eenheid met de natuur".

Algemene informatie

Kamperen gaat vaak gepaard met andere buitenactiviteiten, zoals fietsen, wandelen, vissen of zwemmen. Nationale parken en andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn populaire trefpunten voor kampeerders. Hier liggen vaak speciale natuurkampeerterreinen. In rurale gebieden (zijn landelijke gebieden) is in Nederland "kamperen bij de boer" populair. Deze vorm van kamperen bij de boer (dit zijn erkende kampeerterreinen met minimale voorzieningen zoals toiletten, was- en douche gelegenheid) wordt mede mogelijk gemaakt door de "Stichting Vrije Recreatie". Overige erkende kampeerterreinen zijn vaak aangesloten bij de belangenvereniging "RECRON", wat staat voor "Recreatie Ondernemers Nederland". "RECRON" treedt op als belangenbehartiger voor de Nederlandse campingsector. Eigenaren van recreatiewoningen huren veelal de kavel waarop de recreatiewoning is geplaatst of gebouwd. De belangenvereniging "RECRON" houdt er o.a. toezicht op dat deze recreatiewoningen niet permanent worden bewoond.

Langs de kust en nabij andere toeristische trekpleisters, zoals grote steden, zijn campings vaak grootschaliger in vergelijking met "kamperen bij de boer". Dergelijke terreinen beschikken over uitgebreide voorzieningen zoals: zwembaden, winkelcentra en animatieteams. Verschillende campings richten zich op een specifieke doelgroep. Er zijn bijvoorbeeld gezins- en jongerencampings.

Voorbereiden kampeervakantie

Het is erg belangrijk, dat u een goed overzicht heeft, van de artikelen die u moet nemen als u gaat kamperen. Geen enkele ander vakantie heeft zoveel dingen (zoals paspoort, rijbewijs, passende kleding enz.) waar men aan moet denken om mee te nemen. Zeker als u naar uw buitenlandse  vakantie bestemming reist. Maak daarom gebruik van een handige en overzichtelijke kampeerpaklijst. Op deze lijst staan alle artikelen die u mee kunt nemen op uw kampeervakantie, duidelijk en gecategoriseerd weergegeven. (zie www.inpaklijst.nl). Deze kampeerpaklijst kunt u gratis downloaden.

Kopieen

Zorg dat je van de belangrijkste documenten zoals paspoort(en), rijbewijs, verzekeringen, incl. polisnummers, enz. een digitaal kopie hebt en opslaat op een (eigen) computer. Die digitale kopie kun je te allen tijde via internet bereiken (bijvoorbeeld met Gmail of Hotmail). Dat is handig als de originele documenten onverhoopt gestolen zijn. 

Voorbereiding inpakken van de auto voor de vakantie

De meeste mensen die gaan kamperen, doen dat met de auto. In een auto heb je veel ruimte, als je deze goed weet te benutten. Met behulp van de kampeerpaklijst kunt U zowel de koffers, tassen en plastic zakken goed inpakken. Voor de bagage van de auto in te laden, kan de kampeerpaklijst ook helpen.

Neem niet teveel mee op vakantie

Voor uw eigen veiligheid en die van de andere inzittenden van de auto kunt u beter niet teveel meenemen. Als u uw auto vol laadt en er nog een kofferbox op zet (en eventueel nog een fietsendrager erbij of caravan erachter) komt dat de wegligging van uw auto veelal niet ten goede. Sterker nog, dat is erg gevaarlijk en kan aanleiding zijn voor verkeersongelukken.

Voorbereiding inpakken van auto en caravan

Gaat u met auto en caravan dan moet u in eerste instantie rekening houden met de maximum aanhangwagenmassa van de auto. Dat staat tegenwoordig op kentekenbewijs deel 1. De caravan of vouwwagen mag inclusief bagage nooit zwaarder zijn. Daarnaast geven autofabrikanten een "treinmassa" op. Dat is wat de auto (leeg gewicht + inzittenden + bagage) en de caravan (leeg gewicht + bagage) samen wegen. Ook dat is een grens die niet overschreden mag worden.

Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. De ANWB adviseert daarom de 75 procent regel in acht te nemen: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75 procent van het gewicht van de (beladen) auto zijn. Cominaties met een hogere massaverhouding dan 75 procent blijken in de praktijk veel moeilijker te beheersen.

Het inpakken van de caravan

Zware voorwerpen als voortent, tentstokken, blikgroenten, krat (fris) drank, enz. dienen altijd zoveel mogelijk op de vloer van de caravan en boven de wielas geplaatst te worden.

Tip-1: Markeer de zware dingen op de kampeerpaklijst zodat u er rekening mee kunt houden bij het inpakken.

Tip-2: Op het kentekenbewijs van de caravan wordt ook het laadvermogen van de caravan aangegeven. Dit is de maximum last van het voertuig min het leeg gewicht van de caravan. Om dit vast te stellen kun je met de beladen caravan voor je op reis gaat even langs een weegbrug gaan.

Voor het meenemen van Vakantiespullen met een aanhangwagen geldt bijna hetzelfde als van de caravan, want aan het laadvermogen is ook een maximum verbonden (Zie gegevens van de aanhangwagen). Bij een aanhangwagen moet je ook de zwaarste kampeerspullen op de bodem leggen. Zo dicht mogelijk bij de as van de wielen en tevens moet je de lege ruimtes opvullen met lichtere spullen. Als je een keer een noodstop moet maken, kan de bagage niet kan verschuiven.

Als je met rugzak gaat kamperen

Onderstaande artikelen zijn nodig en/of kunnen bij kamperen van pas komen:

  • een tent en benodigheden (haringen, tentstokken en scheerlijnen),
  • een slaapzak,
  • een kampeermatras of luchtbed (dit wordt vaak onder de slaapzak gelegd voor comfort en om te beschermen tegen stenen, takjes en tevens voor isolatie),
  • een gasstel,
  • een zaklamp en/of camping lantaarn,
  • touw,
  • sanitaire benodigheden,
  • extra kleding zoals laarzen en sokken,
  • eventueel een groot zakmes voor het maken van een kampvuur (houtsprokkelen en kort snijden),
  • een aansteker om het vuur mee aan te maken.

Welke camping?

Bij het kiezen van een camping gelden voor ouders meestal heel andere overwegingen dan voor kinderen. Ouders kiezen bijvoorbeeld voor een camping met veel luxe of juist voor een heel eenvoudige camping. Kleine kinderen maakt dat weinig uit, als de camping maar een speelplaatsje, een schommel en een zandbak heeft. Worden ze ouder en veel eisender, dan worden faciliteiten als een (overdekt) zwembad, een speeltuin en een recreatieprogramma belangrijker. Voordeel van een camping met deze faciliteiten is overigens wel dat kinderen er leeftijdgenootjes aantreffen. De kans is groter dat ze snel vriendjes en vriendinnetjes vinden. Ook maken ouders door hun kinderen vaak sneller contact met andere ouders. En dat heeft weer als voordeel dat er misschien oppas te regelen valt als u eens even met zo'n tweetjes weg wilt.

Het succes van een kampeervakantie staat of valt vaak met de juiste lokatie/plek. Zo maakt het bijvoorbeeld een groot verschil of u uw "kamp" opslaat tussen andere gezinnen of gezinnen zonder kinderen. De nabijheid van andere kinderen vergroot de kans dat uw kleintjes snel contact maken.

Ik heb van 1974 gekampeerd met zowel de tent als met de caravan en daarom heb ik voor dit artikel gekozen. Ik heb ook gebruik gemaakt van Google om eventueel als aanvulling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in