Sportvissen met kunstaas is sterk in opkomst. Veel hengelaars trekken er op uit om met imitaties van visjes snoek, snoekbaars en baars te vangen. Vissen met kunstaas is een spannende bezigheid en als je het goed doet kan je als hengelaar veel vis vangen.

Techniek van met kunstaas vissen
Vissen met kunstaas betekent dat je met een imitatie van een visje een roofvis probeert te verleiden. Met behulp van je werphengel gooi je het kunstaas in om het vervolgens binnen te halen. Tijdens het binnenhalen danst, waggelt of flikkert het kunstaas door het water. Hiermee lijkt het een gewond visje en valt het erg op. Vissen als snoek, snoekbaars en baars houden hun ogen open voor gewonde visjes en happen toe als deze binnen bereik zijn. Om kunstaas extra aantrekkingskracht te geven kan de sportvisser tijdens het binnenhalen met onregelmatige snelheid het kunstaas binnenhalen. Daarmee verkrijgt het extra aantrekkingskracht. Een andere techniek is dat de hengelaar tijdens het binnenhalen de top van de hengel van boven naar beneden of van links naar rechts heen en weer blijft bewegen. Hierdoor krijgt het kunstaas extra beweging en valt het des te meer op.

Soorten kunstaas om mee te sportvissen
De soorten kunstaas zijn bijzonder talrijk. Kijk maar eens op de websites van hengelsportzaken. De bekendste  soorten kunstaas zijn pluggen, spinners en shads. Pluggen zijn imitaties van visjes en lijken er het meeste op. Toch betekent dit niet dat helemaal natuurgetrouw zijn. Je hebt ze in felle kleuren, met dikke buiken, voorzien van lawaaierige kogeltjes en in twee of drie gekoppelde delen. Dit alles zorgt er voor dat ze beter opvallen. Spinners bestaan uit een stalen stangetjes met daaraan een haak (veelal een drietands dreg) en  een ovalen spinnerblad. Spinners lijken niet echt op visjes maar als je ze binnen gaat halen dat draait het spinnerblad om het stangetje heen. Omdat het spinnerblad vaak goud of zilverkleurig is trekt dit de roofvis aan. Shads, ten slotte, zijn gummiachtige visjes die je met een loodkop over de bodem binnenvist. Doordat shads van gummiachtig materiaal zijn bewegen ze in het water en dat lokt de roofvissen aan. Shads zijn er in zeer veel bonte kleuren. In de kleuren geel , oranje en wit doen ze het vaak goed.

Welk kunstaas kiest de hengelaar
De keuze voor het kunstaas bepaalt in veel gevallen of je wel of niet wat vangt. Bij het kiezen dient de sportvisser met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste is dit de keuze voor het soort kunstaas. Pluggen worden meestal gebruikt als je snoek wilt vangen. Ook snoekbaars kan je met pluggen vangen. Maar omdat de snoekbaars vooral op de bodem jaagt zullen deze dan wel diep moeten lopen of van zinkend materiaal moeten zijn.  Spinners zijn vooral een aas voor snoek en baars. Shads daarentegen, werken het beste voor snoekbaars en snoek. Shads zinken en worden over de bodem binnengevist. Dat verklaart vooral waarom veel mensen met shads op snoekbaars vissen.  Ten tweede zal je als sportvisser de grootte van het kunstaas moeten bepalen. De meeste soorten kunstaas zijn er in grote en kleine varianten. Je kan het beste voor groot kunstaas gaan als je op snoek vist. Voor snoekbaars mag het wat kleiner zijn, en voor baars bij voorkeur klein. Ten derde zal je de juiste kleur moeten kiezen. Dit blijft echter een kwestie van uitproberen. Soms werken felle kleuren goed en soms van je de vissen weer veel beter met natuurlijke kleuren. In dit laatste geval werken imitaties van baars vaak prima. Alle roofvis, ook de baars zelf, is hier gek op. Tot slot, hoe je ook vist, zorg altijd dat je een stalen onderlijntje gebruikt. Met name snoek en snoekbaars hebben flinke tanden en een vis verspelen omdat de lijn wordt doorgebeten is geen prettige ervaring voor vis en sportvisser.
 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in