Het sportvissen op karper is de laatste jaren flink toegenomen. Naar schatting zijn er in ons land ruim 250.000 karpervissers. Maar wat maakt deze vis nu zo bijzonder en hoe kan je een karper vangen?

De karper is een sterke sportvis
Volgens veel sportvissers is de karper de sterkste zoetwatervis. Cyprinus Carpio, zoals de karper in het Latijn heet, kan ongeveer een meter lang worden en wel 20 kilo zwaar. In landen als Frankrijk hebben sportvissers zelfs karpers rond de 35 kilo gevangen. De karper is een echte bodemvis en komt in vrijwel alle wateren van ons land voor. Door zijn kracht, gewicht en brede aanwezigheid komen veel sportvissers met hem in aanraking. Iedereen kan dan ook een karper met de hengel vangen. De karper heeft een groot uithoudingsvermogen en laat zich aan de hengel niet zomaar binnenhalen. Als je een karper wilt vangen dien je ten eerste een goede karperhengel en een goede karpermolen te hebben.
 
Vissen met een karperhengel
Net als bij snoek vissen vissen op karper met de werphengel. Bij hengelsportzaken zijn speciale karperhengels te koop. Een karperhengel bestaat uit twee of drie delen die je in elkaar zet.  Een karperhengel is meestal 3.60 meter en is van speciaal materiaal gemaakt zoals carbon of glasvezel. Hierdoor is de karperhengel sterk genoeg om de karper binnen te halen terwijl hij toch niet te zwaar is. Het aanbod aan karperhengels is enorm. Kijk maar eens rond op de websites van bekende hengelzaken zoals Raven hengelsport, Vlemmix hengelsport, Kuperus hengelsport en Sanders hengelsport. Mocht je een karperhengel gaan kopen dan kan het geen kwaad om ook eens in een hengelsportwinkel langs te gaan om er wat meer gevoel mee te krijgen.
 
Gebruik een goede karpermolen
Omdat de karper zo sterk is zal je een karpermolen met een goede slip moeten gebruiken. De slip zorgt er voor dat de karper lijn van de molen kan trekken maar hij moet hier wel wat kracht voor zetten. Gebruik je de slip niet dan trekt de karper vast en zeker je vislijn kapot.  Door de slip in te stellen ontstaat een mooi spel. Er wordt door de karper wat lijn genomen, je haalt hem wat binnen, hij gaat er weer vandoor en zo gaat dit even door. Zo mat je de karper af. Sportvissers noemen dit ook wel het drillen van de karper. Als de karper na enkele minuten moe is geworden kan je hem echt aan land halen. Overweeg je een karpermolen bij een hengelsportwinkel te kopen, vraag dan naar een goede slip!
 
Hoe vang je een karper aan de hengel
De karper is een bodemvis en eet vrijwel alles. De sportvisser kan hem het beste vangen door zachte maïs, een stukje gekookte aardappel, roggebrood, of boilies te gebruiken. Boilies zijn de laatste jaren erg populair geworden. Het zijn gekookte deegballetjes met een bepaalde kleur en smaak. De karper is er gek op. Zorg er wel voor dat je op de bodem vist.  Dan maak je de meeste kans om karper te vangen. Je kan met de dobber op karper vissen. In dat geval lood je de dobber zo uit dat je aas net op de bodem ligt. De meeste karpervissers vissen echter zonder dobber. Ze zetten lood op hun lijn en werpen dit in combinatie met de haak en het aas naar de plekken waar ze karper verwachten. De karperhengel leggen ze vervolgens neer in hengelsteunen, en met elektronische beetmelders merken ze het als de karper aan de lijn trekt. Het voordeel hiervan is dat je geen karper mist omdat je aandacht verslapt. Zo kan je de hele dag of zelfs in de nacht doorvissen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in