Drummers laten hun stokken rond hun vingers draaien, acrobaten jongleren met messen, maar je hoeft helemaal niet zo'n spectaculaire job uit te oefenen om die leuke trucjes te doen. Nu is er ook "pen spinning": jongleren met pennen, voor iedereen.

Wat is "pen spinning"?

Pen spinning is een vorm van jongleren. Hoewel het algemeen bekeken wordt als een vorm van ontspanning, bestaan er ook wereldkampioenschappen voor sportclubs van pen spinners. Pen spinning is ook wel bekend onder de naam "pen mawashi" of "ronin mawachi", wat zoveel betekent als "jongleren voor studenten". Deze "sport" is ontstaan in Japan, waar jongeren uit verveling trucjes deden met hun schrijfmateriaal. Al gauw evolueerden de trucjes en ontstonden er de eerste competities. Sinds de jaren '70 is pen spinning zeer populair in Japan. De Pen Spinning Association Japan heeft nu als doel de sport te promoten en populair te maken over de hele wereld.

Hoe doe je aan pen spinning?

""Voor je kan beginnen met trucs moet je de basisbegrippen leren. Elke vinger wordt aangeduid met een bepaalde code en ook de ruimte tussen de vingers wordt benoemd. Dit wordt gedaan om de vaak lange trucs en combo's zo kort en duidelijk mogelijk uit te leggen.

Eenmaal bekend met het vakjargon, is het de bedoeling dat de beginnende pen spinner de zogenaamde "Fundamentals" leert. Dit zijn drie basisbewegingen waarmee gewerkt wordt aan vingervlugheid, kracht in de vingers en oog-handcoördinatie. Bij de ThumbAround draait de pen rond de duim, bij de Charge is het de bedoeling om cirkelvormige bewegingen te maken tussen twee vingers en bij de Sonic jongleert men de pen zo snel mogelijk tussen de vingers door. Eens deze trucjes gekend zijn, wat volgens experts al meteen enkele maanden oefening betekent, leert men de FingerPass, een bewegingenreeks die alle elementen van de drie Fundamentels inhoudt.

Wanneer de Fundamentels beheerst zijn, begint het echte pen spinning. Vanaf dan wordt er geëxperimenteerd met combo's en verfijndere bewegingen. De mogelijkheden hierbij zijn grenzeloos, vandaar ook de mogelijkheid tot competitie. In de clubs of verenigingen wordt dan ook zelden gebruik gemaakt van een gewone pen. Zij beschikken meestal over op maat gemaakte pennen met een aangepast gewicht en rubber uiteinden voor een betere grip.

Als je meer wilt weten over pen spinning, bekijk dan zeker de vele filmpjes op YouTube, of surf naar http://forum.upsb.info/

http://forum.upsb.info/
www.pentrix.com
  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in