Weet jij ook nog niet waar je dit jaar je vakantie gaat vieren? Misschien is Alanya dan wel wat voor je. In dit artikel kun je alles lezen over deze favoriete vakantiebestemming.

Algemeen

Alanya ligt in Turkije. De hoofstad van Turkije is Ankara. Turkije ligt op de grens van Azië en Europa. Het Aziatische deel ligt voor 97% op Turks grondgebied; de overige 3% ligt in Europa. Deze ligging in twee continenten heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land, de cultuur en de politiek.

In Turkije is er een strikte scheiding tussen kerk en godsdienst maar 98% van de bevolking is moslim. Desondanks heeft het land een goede relatie met het Westen en is lid van de NAVO. Turkije wil graag toetreden tot de Europese Unie, maar ze voldoen tot nog toe nog niet aan alle daaraan gestelde eisen.

Turkije heeft 70 miljoen inwoners. Daarvan is 70% Turk, 20% is Koerd en de rest van het volk bestaat uit o.a. Arabieren, Grieken Armeniërs en Bulgaren.

Alanya

Alanya is een van de bekendste en poulairste vakantiebestemming aan de Turkse Rivièra. De stad ligt aan de zuidkust van Turkije. Alanya ligt ten oosten van de grote stad Antalya en het historische plaatsje Side. Alanya ligt tussen twee stranden in, het Ooststrand en het Cleopatrastrand. Het Cleopatrastrand heeft lekker zacht zand zonder rotsen en stenen, staat bekend om zijn schone water en is daarom het meest populair. ""

Alanya is uitgegroeid van een klein vissersdorpje naar een moderne stad waar jaarlijks vele toeristen komen. Restaurants zijn er in overvloed, met zowel traditionele Turkse als internationale keukens. Er zijn diverse winkels en de stad kent een bruisend uitgaansleven met vele cafés, bars en clubs.

Weer en klimaat

Alanya heeft een typisch mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en de winters zijn zacht. In de wintermaanden valt er vreemd genoeg wel heel veel regen. De stad ligt tussen het Taurus gebergte en de Middellandse Zee. Om deze reden waait het er bijna nooit en lopen de temperaturen hoog op, ook in de winter.

Bezienswaardigheden

De Rode Toren

Het kenmerk van Alanya is de Rode Toren. Een bezoekje aan deze toren is dan ook zeker de moeite waard. In 1226 bouwde Sultan Alaaddin Keykubat de Rode Toren om de scheepswerf te beschermen. De achthoekige toren is 33 meter hoog en heeft vijf verdiepingen."" De laagste verdieping wordt gebruikt als expositieruimte voor historische collecties van borden, werktuigen, wapens en andere objecten uit de Seldjoekse en Osmaanse tijd. 

Opvallend aan deze toren zijn de langwerpige schietgaten, die zich in alle zijdes van de toren bevinden. Soldaten konden via deze schietgaten zichzelf verdedigen zonder geraakt te worden. Als de aanvallers te dichtbij kwamen kon kokend water of een andere onaangename vloeistof door de smalle openingen naar buiten gegoten worden.
 

 

Alanya Kasteel

Een ander kenmerk van Alanya is het kasteel. Het Alanya kasteel ligt ongeveer 250 meter boven de zeespiegel waardoor je er een prachtig uitzicht hebt. Het kasteel is 6 kilometer lang en heeft 140 torentjes waardoor het voor vijanden bijna onmogelijk was om maar in buurt te komen van het kasteel. Het is voor bezoekers aan het kasteel ook mogelijk om de moskee van de sultan te bezoeken. Tevens zijn er leuke cafés en restaurantjes in de buurt.

Damlatas Grot

Een ook erg populaire bezienswaardigheid op Alanya is de Damlatas Grot. De grot werd bij toeval ontdekt toen ingenieurs in 1948 de haven aan het bouwen waren. In de grot heerst een constante temperatuur van 22-23º C en de luchtvochtigh""eid is meer dan 90%. In de grot zie je stalagmieten en stalactieten van miljoenen jaren oud. Er wordt gezegd dat het klimaat in de grot een heilzaam effect heeft op astmapatiënten.

 

 

 

Uitgaansleven

Wie van uitgaan houdt, is op Alanya op de goede plek. Er zijn grote discotheken en bars zoals Robin Hood, James Dean, Murphy's, The Troy bar en Bellman. De discotheken in het centrum sluiten vaak al om 2.00 uur of 3.00 uur. Alleen Casablanca is langer open. De prijzen van de drankjes liggen iets hoger dan in Nederland. Net buiten Alanya ligt de openluchtdiscotheek Auditorium. Deze is ook open tot 's ochtends vroeg. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in