Kijk je wel eens jaloers naar die mensen die lekker op hun tuintjes bezig zijn? Zou je ook wel eens een moestuin willen hebben maar is je ruimte beperkt? Hieronder geef ik enkel tips voor je moestuin. Ook als de afmetingen wat kleiner zijn.
Een moestuin beginnen
Redenen genoeg om een moestuin te beginnen. Wat is er nog leuker om verse groente uit eigen tuin te eten, of om de verschillende kruiden te kweken die bovendien je tuin nog heerlijk laten geuren?
Veldjestuin
De eenvoudigste vorm van een moestuin is een 'veldjestuin': functioneel van vorm en simpel qua ontwerp. Je kan bijvoorbeeld al een moestuin starten in een vak van bijvoorbeeld een meter bij twee meter lang. Leg daartussen paadjes aan zodat je overal goed bij kan komen.
Nog kleiner
Heb je zelfs niet genoeg ruimte voor een veldjestuin kan je ook met bakken van 1.20×1.20 gaan werken. Op www.makkelijkemoestuin.nl wordt op een simpele wijze uitgelegd hoe je dit kan doen. Ideaal als je dit op een balkon wilt gaan doen.
Tien moestuintips
- Voor het zaaien: zorg dat de grond los en onkruidvrij is met voldoende voeding.
- De zaaiperiode op zaadzakjes is een richtlijn. Is het nog te koud en te nat, dan gewoon een paar weken wachten: twee weken later of vroeger is geen probleem.
- Trek voren (zaairichels) en zaai met geduld, zodat je niet te dicht zaait.
- Neem kleine beetjes zaad tussen duim en wijsvinger. Beweeg ze ronddraaiend zodat ze netjes achter elkaar komen te liggen.
- Vuistregel: zaden mogen zeven keer hun dikte onder de grond (sla bijvoorbeeld een halve centimeter, bonen twee tot drie centimeter).
- Water geven: liefst heel vroeg 's morgens of in de namiddag van een warme dag. De planten nemen het vocht dan goed op en gaan niet met natte voeten een zwoele nacht in; dat kan schimmels veroorzaken.
- Het beste is zacht regenwater op omgevingstemperatuur. Laat het water op temperatuur komen in een teil; ook planten houden niet van koud leidingwater.
- Zorg voor voldoende humus (compost, groenbemesting, plantaardige stoffen) in de grond. Dit houdt voedingsstoffen en lucht vast, essentieel voor de plantenwortels.
- Een mulchlaag van stro, gazonmaaisel of cacao-doppen houdt vocht vast en voorkomt te veel onkruid.
- Geef na het uitdunnen van de kiemplanten een extra gietbeurt; de achterblijvers hebben wat hulp nodig om hun wortels weer te laten aarden.
www.makkelijkemoestuin.nl