Fotografie is een kunst waarin zich het denken en de visie van een fotograaf uiten. Fotokunst is een mengesel van creativiteit en wetenschap dat prachtige beelden kan opleveren. Fotografie is belangrijk in de reclame en de journalistiek en elk beeld vertelt een verhaal. Een beeld is de enige manier waarop een fotograaf zijn gedachten kan uiten. Een fotograaf moet zijn beelden heel zorgvuldig kiezen, want hij moet zich ervan vergewissen dat er genoeg, en het juiste licht is. Als een foto technisch wordt bewerkt, moet dat zorgvuldig gebeuren, anders kan de kwaliteit van het beeld worden aangetast.

Emoties en diepgang tot uitdrukking brengen

Fotokunst moet de emoties en de diepgang van het afgebeelde tot uitdrukking brengen, anders verdwijnt alle spanning uit het beeld. Een fotograaf moet voortdurend werken aan  zijn vakbekwaamheid, bijvoorbeeld door enige begeleiding in de artistieke aspecten van zijn werk. Een topfotograaf is een fotograaf met een vakopleiding in de fotografie en voldoende praktijkervaring, die hem als creatief fotograaf een voorsprong geeft op anderen. Fotokunst is vergelijkbaar met  andere kunstvormen en vereist hard werken en een visie. Een fotograaf kan zowel in historische als hedendaagse fotografie geïnteresseerd zijn.

Visuele verbeelding

Fotokunst is de visuele verbeelding van de kunst die in de geest van de fotograaf verborgen ligt. Iemand met een creatieve geest kan zelfs met beperkte middelen  soms de beste foto’s maken. De fotograaf laat zijn fotokunst nooit door dit soort beperkingen bepalen. Het resultaat is altijd een unieke en bijzondere foto waarin met behulp van computertechnologie kleine veranderingen zijn aangebracht. Maar allereerst moet de fotograaf een magisch beeld creëren, dat hij dan verder kan bewerken om het precies zo te krijgen als hij het wil.

Gedenkwaardige momenten vastleggen

Als je bepaalde spontane momenten in je leven wilt vastleggen, zoals je verjaardag of je bruiloft, dan kun je dat toevertrouwen aan een professionele fotograaf, die met zijn artisticiteit en vakbekwaamheid zal zorgen voor de meest gekoesterde en gedenkwaardige foto’s van je leven. Sommige kunstenaars maken met behulp van fotokunst documentatie van hun werk, waarbij diverse types fotografie als landschap, abstract en hedendaags worden gehanteerd. Soms ook uploaden fotografen bepaalde bekende werken op het web, zodat je degene die je mooi vindt kunt bestellen, bijvoorbeeld om cadeau te geven.

Tijdloze beelden creëren

Fotokunst is vooral het creëren van tijdloze beelden in uiteenlopende genres als wilde dieren, natuur, sport, fotojournalistiek, zwartwitfotografie en modefotografie. Al deze vormen van fotografie zijn zeer uitdagend en vereisen veel concentratie. Voor elk soort fotokunst heb je een bepaalde visie nodig die meer licht werpt op het onderwerp. De fotograaf moet de juiste locaties vinden en bij het juiste licht fotograferen; de brandpuntsafstand moet vooraf worden ingesteld om ongemakken te voorkomen. Soms is het gebruik van autofocus beter dan handbediening om verwarring op het beslissende moment te voorkomen. Daarom is een goede planning uiterst belangrijk als je foto’s schiet.                 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in