Nederland en België staan bekend om hun lange kust waar je prima een dagje kan zeevissen. Met een strandhengel en het juiste aas is de kans groot dat je vissen zoals zeebaars, platvis, gul, wijting en paling vangt. Het is dan wel handig als je weet welk materiaal je nodig hebt en wat voor aas je nodig hebt.

Hengel en molen voor het zeevissen
De grootste kans om wat te vangen maak je als je met de werphengel en een stuk lood je aas een flink eind de zee in werpt. Om dit mogelijk te maken heb je een stevige werphengel nodig die door zeevissers ook wel strandhengel wordt genoemd. Strandhengels zijn er in tal van soorten en maten. Een goede strandhengel hoeft niet al te duur te zijn. Mocht je een strandhengel willen kopen informeer jezelf dan eerst goed door op de websites van hengelsportzaken te kijken. Zorg er wel voor dat de hengel lang genoeg is. Een meter of 4 a 4.5 is prettig omdat je met een lange hengel een flinker zwieper kan maken en daardoor verder in kan gooien. Zo komen de vissen binnen handbereik. Een zeemolen mag ook niet ontbreken. Deze kunnen relatief goed tegen het zoute water en je haalt er de lijn snel mee binnen. Spoel ze na gebruik wel even af met zoet water, dan voorkom  je eventuele roestvorming helemaal.

Lijn, lood en haken voor het zeevissen
Wat betreft de keuze voor de lijn volstaat gewoon nylon vislijn in de meeste gevallen. Een dikte van 35/00 tot 40/00 is prima. En om ver te kunnen gooien en het aas op de plek te houden is goed lood ook erg belangrijk. Ankerlood wordt vaak gebruikt. Een gram of 125 volstaat in de meeste gevallen. Als het erg stroomt dan kan je wat zwaarder lood kiezen.  Om het aas aan te bieden en de vissen goed te haken gebruiken de meeste hengelaars een zogenaamde paternoster. Dit is een serie van 3 haken die met afhouders op de hoofdlijn wordt gezet. Paternosters kan je maken maar ook in een hengelsportzaak kopen. Zorg wel dat ze de juiste haken hebben. De haken dienen ongeveer de maat 1/0 te hebben, tegen zout water te kunnen en goed scherp te zijn. Hiermee verhoog je de kans dat je wat vangt en geniet je nog meer van een dagje vissen.

Goede aassoorten om mee te zeevissen

Met kunstaas vissen kan je goed vangen maar dat laten we hier even buiten beschouwing omdat dat vaak beperkt is tot het vissen vanuit een boot. Als je een dagje vanaf de kust gaat zeevissen en een grote kans wil maken om wat te vangen dan kan je het beste met zeepieren of zagers gaan vissen. Zowel zeepieren of zagers kan je zelf vangen (ook wel steken genoemd) door bij eb met de schep te spitten op de plekken waar je veel gaatjes in het zand ziet of hoopjes zand ziet liggen. De meeste vissers halen hun zeepieren en zagers echter bij de hengelsportzaak. Een tip is om niet te weinig te kopen. Je zal ze nogal eens moeten verversen en ze worden ook wel eens van de haak gegeten. Andere aassoorten waar je mee kan zeevissen zijn zachte krabjes, garnalen, stukjes vis zoal makreel en reepjes inktvis. Deze kan je het beste in diepvriesverpakking inslaan en meenemen als je gaat vissen. Omdat de vis wisselvallig kan zijn is het ook altijd goed om verschillende aassoorten mee te nemen. Wordt er niet gebeten op de ene aassoort dan kan het best zo zijn dat een andere aassoort erg goed vangt. Dit blijft een kwestie van uitproberen.
 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in