Waar ik het nu over ga hebben, is iets dat erg veel en vaak voorkomt. Het leed dat liefdesverdriet heet. Ik heb aardig wat ervaring en kennis op opgedaan over dit onderwerp. En die ervaringen wil ik nu graag met jullie delen. Succes met lezen. En ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Liefdesverdriet, wie kent het niet?

Nou, ik ken het maar al te goed! Aangezien ik nog niet zolang geleden zoiets heb meegemaakt. En ik maak het zeker niet voor de eerste keer mee. Nee, het leven is vallen en opstaan en 'break ups' horen erbij. Hoe pijnlijk zoiets ook kan zijn.
Maar laat ik je wel even aan het denken zetten met de volgende uitdrukkingen: 'Als je er niet dood van gaat, word je er alleen maar sterker van.' En: 'Elke mislukte relatie brengt je een stap dichter bij de ware.' Klinkt wel allemaal opbeurend, hé? Ik stel mezelf in elk geval met deze gedachten gerust. Misschien werkt het ook voor jou?

Rouwverwerking, of liefdesverdriet?

Waarom doet liefdesverdriet zo veel pijn? Ik heb me dat heel vaak afgevraagd. Ik heb ooit eens in een vrouwentijdschrift (lees: Cosmopolitan) gelezen dat liefdesverdriet vaak pijnlijker is dan rouwverwerking. En dat komt omdat je bij een 'break up' als persoon wordt afgewezen. JIJ zoals je bent. En dat kan vooral pijnlijk zijn voor je ego. Nog pijnlijker is de gedachten dat die persoon jou niet meer wil als persoon. Hij (kan ook als zij worden gelezen) wil zijn (of haar) leven niet meer met je delen. Bij rouwverwerking neem je echt afscheid van die persoon en ga je door met je leven. Dat stukje in dat tijdschrift heeft me aan het denken gezet. En ik heb voor mezelf de conclusie getrokken dat er wel wat waarheden is het verhaal zitten. Dat verklaart voor mij waarom liefdesverdriet pijn kan doen.

Misschien heb je hier wel wat aan.

Tenslotte wil ik nog een aantal tips geven over liefdesverdriet. Tips die ik heb opgedaan met mijn eigen ervaringen.
 
1. Probeer na het uitmaken een goed gesprek aan te gaan met je ex. En probeer duidelijk voor jezelf te krijgen waarom hij het heeft uitgemaakt. Als je namelijk weet wat je fout hebt gedaan, kun je het beter en vaak sneller afsluiten en je leert van deze fout voor toekomstige relaties die je aangaat.
 
2. Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt waarom het uit is, val je ex dan verder niet lastig. Gaan smeken of hij je terug neemt, of gaan stalken, werkt vaak alleen maar averechts! Plus het komt voor je ex erg fout over. Geloof me, niets is vervelender dan een ex die blijft zeuren en huilen waarom je haar in hemelsnaam hebt verlaten? En je maakt de kans dat jullie nog vrienden kunnen blijven of eventueel over een tijdje toch weer bij elkaar terug komen aanzienlijk kleiner. DUS VAL HEM NIET LASTIG!
 
3. Ook zijn sociale pagina's stalken, zoals, Hyves, MSN, Facebook, Twitter, werkt vaak alleen maar averechts. En het doet je alleen maar meer verdriet. Waarom zou jij jezelf steeds onnodig pijn doen door deze dingen te doen? Dan ben je toch niet slim bezig? Door te stalken maak je de kans echt niet kleiner hoor dat hij iemand anders vind. Zie het als een wond die je steeds openhaalt. Je geeft het dan geen kans om te genezen.

Hoe kun je het beter doen?

1. Laat hem minimaal 30 dagen met rust. Ik herhaal: 30 dagen. Maakt niet uit wat je nog met hem wil. Of het nu vrienden blijven is of opnieuw een relatie aangaan. Deze regel is erg belangrijk. Zorg dat jullie beiden even de boel kunnen laten bezinken. Dus niet bellen, msn'en, of expres naar gelegenheden toegaan waar je hem tegen kunt komen. 
 
2. Laat zijn familie en vrienden ook met rust. Je kunt jezelf echt niet omhoog werken door zijn familie en vrienden lastig te vallen. Sterker nog, je komt erg wanhopig over. En reken maar dat vrienden dat naar hem door gaan spelen. Geloof me, je maakt daar geen goede beurt mee.
 
3. Bouw je eigen leventje op en vraag jezelf af: 'wat wil IK met mijn leven?' Als je daar een antwoord op hebt, volg dat dan op. Leef je leven! Ga weer genieten. Je mag echt wel even verdriet hebben om je ex. Maar zorg dat zoiets niet al te lang duurt. Mijn ervaring is hoe sneller je je leven weer oppakt, hoe sneller je over je liefdesverdriet heen bent. Geloof me, I have been there. Dus ik weet waar ik over praat. Als je je leven weer oppakt, komt het op je ex over alsof je een sterk iemand bent en dat je jezelf niet op je kop laat zitten. En geloof me, dat komt voor je ex erg aantrekkelijk over! Of je hem nou terug wilt of niet. Wat heb je liever? Dat hij een beeld heeft van een huilend meisje dat amper haar bed uit kan komen? Of liever het beeld dat je een sterke vrouw bent?
Nog even voor de duidelijkheid: al mijn tips gelden ook voor mannen. Dus overal waar zij staat kan ook hij gelezen worden.
 
4. Werk aan jezelf. Zorg dat je weer beter in je vel komt te zitten. Onderstaande tips zouden daarbij goed kunnen helpen:
– Ga lekker shoppen, en steek jezelf in het nieuw.
– Ga naar de kapper en meet jezelf een nieuwe look aan.
– Schoonheidsspecialiste doet ook altijd wonderen.
– Ga lekker sporten. Neem desnoods een abonnement op de sportschool!
– Ga lekker onder de zonnebank. Door de warmte zul jij je echt lekkerder gaan voelen. Plus je voelt jezelf vaak mooier met een kleurtje.
 

Opnieuw beginnen

FEIT: Liefdesverdriet slijt met de tijd. Je hebt niks in de gaten, totdat je ineens opnieuw verliefd wordt. Leuke daarvan is wel weer dat je helemaal opnieuw kan beginnen. Beginnen met een schone lei noemen ze dat.  

Het boek: Eerste hulp bij liefdesverdriet. Geschreven door: Rhijja Jansen
De website: www.terugbijmijnex.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in