Als je nog oude spullen hebt die je niet meer nodig hebt, is het misschien een idee om een online advertentie te plaatsen. Maar hoe doe je dat? Marktplaats.nl is een van de oudste online verkoopsites van Nederland. Dit artikel vertelt je hoe je op Marktplaats kunt verkopen.

Marktplaats is een van de oudste koop- en verkoopsites van Nederland. Als je op zoek bent naar een (tweedehands) artikel, een auto, baan of zelfs een nieuw huis, dan kun je op marktplaats.nl met een klein beetje geluk hele mooie koopjes tegenkomen. Maar ook als je iets wilt verkopen is Marktplaats een mooie site. Hoe verkoop je iets op marktplaats.nl? Dit artikel legt het uit.

Een advertentie plaatsen

Het plaatsen van een advertentie is erg eenvoudig. In de linkerbalk van de site staat een erg opvallende button "Plaats advertentie". Als je deze aanklikt, kom je op een scherm waar je eerst gevraagd wordt om de groep en rubriek te kiezen waarin je wilt adverteren. Er is een groot aantal groepen, elk met talloze rubrieken. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest. Denk goed na: welke rubriek zou jij het eerst in kijken als je op zoek zou zijn naar het object dat je wilt kiezen?

Natuurlijk moet je ook even aangeven of je een "Te koop" of een "Te koop gevraagd" advertentie wilt plaatsen.
Vervolgens geef je je emailadres en kun je verder gaan met het echt opstellen van de adverentie.
Als dit je eerste keer is, wordt je gevraagd om wat persoonlijke informatie af te geven. Bijvoorbeeld je naam en telefoonnummer (handig als mensen je kunnen bellen voor een afspraak).

De eigenlijke advertentie

We zijn nu zo ver dat je de eigenlijke advertentie gaat opstellen. Doe dit niet te lichtvaardig, want het succes van je advertentie hangt een op een samen met de kwaliteit ervan. Het begint al bij de titel. Je hebt niet heel veel ruimte ter beschikking, dus het is belangrijk dat je kort maar krachtig bent en precies die informatie geeft die voor een koper belangrijk is. Als je bijvoorbeeld een Apple computer wilt verkopen, dan kun je heel creatief worden en een titel verzinnen als "TK: computer van de groentenboer", maar voor de gemiddelde koper is "Te koop, Apple computer, type xxxx" een stuk waardevoller.

Levering

Wees duidelijk over de levering. Moet de koper het object bij je komen ophalen, of breng je het bij hem langs? Of ben je bereid om het per post te verzenden? Is dit inbegrepen in de prijs, of reken je een bepaald bedrag extra voor levering of verzending?Wees hier duidelijk over, zodat er geen problemen ontstaan.

Foto's

Je kunt de advertentie illustreren met foto's. Doe dit! Want zeg nou zelf, zou jij een auto kopen als je zelfs nog geen foto gezien hebt? Maak goede, duidelijke foto's met voldoende (dag)licht. Zorg dat ze scherp genoeg zijn. Wazige foto's schrikken kopers af.

Welke prijs?

Tegen welke prijs wil je verkopen? En hoe bepaal je de prijs? Bied je een object aan voor een bepaalde prijs waarover niet onderhandeld wordt? Of kies je voor "bieden", zodat kopers zelf kunnen aangeven wat iets voor hen waard is? Het voordeel van bieden is dat je een hogere prijs zou kunnen krijgen. Het nadeel: als je advertentie al een tijdje online staat en er niemand geboden heeft, dan motiveert dit anderen niet om zelf een bod uit te brengen. Maar: je kunt altijd nog een andere advertentie plaatsen.

Gelukkig kun je ook besluiten om een minimum bod in te stellen. Zo kun je ervoor zorgen dat je in ieder geval niet beneden een bepaald bedrag hoeft te verkopen.

Website

Je kunt ook een webadres aan de advertentie koppelen. Maar als je dit doet, dan kost je dat € 9,-. In de meeste gevallen is het dus beter om dit niet te doen.

Advertentietekst

Ook over de advertentietekst moet je goed nadenken. Wat moet de koper weten? Noem alle eigenschappen van het object. Zorg dat alle pluspunten naar voren komen, maar zorg er ook voor dat bepaalde belangrijke minpunten in de advertentie terug komen. Dan weet de koper precies waar het over gaat en krijg je geen problemen wanneer het product ineens niet voldoet aan de verwachtingen. Want als je een auto verkoopt, maar er zit geen stuur in, dan moet je niet verbaasd zijn als de koper lichtelijk geïrriteerd is!

Online plaatsen

Als je dit allemaal ingevuld hebt, hoef je alleen nog maar een knopje in te drukken en je advertentie komt online. Het enige dat je nu nog rest te doen: wachten totdat de reacties binnenkomen. Overigens kun je tijdens het wachten best andere dingen gaan doen.

Een waarschuwing

Adverteren op Marktplaats is gratis. Althans, als je de basale advertentie kiest. Tijdens het opstellen van je advertentie kom je regelmatig vakjes tegen die je kunt aanvinken, met opties om je advertentie nog meer op te laten vallen. Aan deze opties zijn echter wel kosten verbonden!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in