Christenen, in het bijzonder Rooms-Katholieken, gaan al duizenden jaren op pelgrimstocht naar Jeruzalem, Rome en andere steden. Wat bezoeken ze daar en waarom?

Algemeen

Bij het Christendom is voor de Rooms-Katholieken een bedevaartstocht het belangrijkst. Nergens is het, zoals in het geval van de Islam, verplicht om op bedevaartstocht te gaan. Toch trekken veel gelovigen naar een aantal belangrijk geachte plaatsen op de wereld. Hier hopen zij een goddelijke ervaring en/of zegen te krijgen. Ook zijn er bedevaartsoorden waar verschijningen van bijvoorbeeld Maria zouden hebben plaatsgevonden. Deze plekken zijn een grote trekpleister voor katholieke gelovigen. Vooral in de elfde en twaalfde eeuw zijn er veel bedevaarstochten gehouden. Men schat dat toen 500.000 mensen jaarlijks op bedevaart gingen. Hieronder staan een paar belangrijke bedevaartsoorden voor christenen (niet in speciale volgorde).

Rome

Rome op zichzelf is niet de plek waar men heen gaat. Gelovigen gaan voornamelijk naar Vaticaanstad. In Vaticaanstad woont de paus, leider van de Rooms-Katholieke kerk. De paus zou de opvolger zijn van de discipel Petrus, een van Jezus' trouwste dienaren. Petrus zou gekruisigd zijn op de plek waar nu de Sint-Pieterskerk staat. Zijn overblijfselen zijn bewaard in de Sint-Pieterskerk in Rome. Dit is daarmee een van de belangrijkste plekken voor katholieke pelgrims om heen te gaan. Knielen voor de beenderen van bepaalde heiligen is voor sommige pelgrims zeer belangrijk. Verder staan er in Rome nog honderden andere kleinere kapelletjes en kerken. Een belangrijke kerk is de Sint-Paulus buiten de Muren. Deze bassiliek is bijna 1700 jaar oud en een gewilde plek voor pelgrims.

Jeruzalem

Dit is voor vele christenen een zeer belangrijke stad. Jezus Christus zou hier een deel van zijn leven hebben gewerkt en is hier ook gestorven. Voor veel mensen is het een belangrijke ervaring om te zijn op de plek waar Jezus is gestorven. Golgotha, waar Jezus gekruisigd werd, was een heuvel buiten Jeruzalem. Tegenwoordig weet men niet meer welke heuvel dat geweest is. Toch bezoeken veel christenen deze stad, om onder meer het vermeende graf van Jezus te bezoeken.

Santiago de Compostella

Deze stad, gelegen in het noordwesten van Spanje, is met Rome en Jeruzalem een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor christenen. Santiago betekent Sint-Jacobus, wat duidt op de discipel en leerling van Jezus, Jakobus de Meerdere.
Jakobus' overblijfselen zouden via een boot naar Spanje zijn vervoerd en uiteindelijk daar worden begraven. Op deze plek is een grote bassiliek gebouwd. Deze stad is beroemd voor veel pelgrims uit voornamelijk Europa. Men gaat hier soms te voet heen, en deze tocht wordt aangeduid als 'Camino de Santiago', de weg naar Santiago. Een teken dat veel pelgrims dragen (of kunnen kopen in Santiago) is een schelp. De schelp is het teken van de heilige Jacobus.


www.wikipedia.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in