Op 19 november 2012 werd een 78-jarige bejaarde man overvallen toen hij geld stond te pinnen. De overvaller had helaas de verkeerde bejaarde uitgezocht, aangezien de bejaarde man een actief beoefenaar was van judo en jiujitsu. Door het hevige verweer van het bejaarde slachtoffer kon de overvaller door de politie worden aangehouden.

Dat zijn nou eens berichten, waar ik als eerlijke en hardwerkende Nederlander vrolijk van wordt. Zo'n criminele etterbak, die dacht (weer) eens een makkelijk en weerloos slachtoffer te hebben gevonden. Een weerloze bejaarde die zou zorgen voor wat geld, zodat hij de dag weer nutteloos door kon komen. Want werken was niet aan deze crimineel besteed. Daar moest het zielige mannetje waarschijnlijk te vroeg zijn bed voor uit komen. Nee, zo'n zwakke bejaarde, dat was pas makkelijk geld verdienen. Gelukkig liep het anders.

Weerbare ouderen

Ditmaal had de laffe overvaller de verkeerde te pakken. Want opa BOB ( ja de BOB van veilig rijden zonder slok op), was een actief beoefenaar van judo en jiujitsu. En voordat de overvaller het in gaten had, lag hij gevloerd op straat. Opa BOB is daarmee wat mij betreft de held van gezagsgetrouw Nederland. Dat liet hij nog maar eens duidelijk blijken toen de politie arriveerde. Opa zei: "Ze moeten met hun poten van andermans spullen af blijven"  en voegde er ook nog aan toe "als jullie niet waren gekomen had ik de kop van zijn romp getrokken!". Dat is tenminste een man van daden. Daar kunnen we wat mee. Als er meer opa's BOB in Nederland rond zouden lopen, was het vast veel veiliger op straat.

Zelfverdediging zonder gevaar?

Nou nee. Hoeveel criminelen lopen met een mes (of zwaarder geschut) over straat? Ondanks het kordate optreden van opa BOB, zat er natuurlijk wel gevaar in zijn actie. Bijvoorbeeld als de dader een mes had getrokken. Bovendien kan het slachtoffer in het Nederlandse rechtssysteem worden aangeklaagd door de dader. Tot voor kort had de dader een bloemetje gekregen, omdat hij zo was geschrokken. En was Opa BOB waarschijnlijk met veel machtsvertoon gearresteerd en met water en brood opgesloten op het politiebureau. Hoe durfde opa BOB immers als geoefend 78-jarige judoka, zo keihard op te treden tegen deze arme overvaller? Die kon er ook niets aan doen. Hij kon nu eenmaal niet vroeg uit bed komen om een normale baan te accepteren, want hij had (waarschijnlijk) een moeilijke jeugd gehad en was op school waarschijnlijk altijd gepest.

Straf voor overval!

Gelukkig is er de laatste twee jaar een andere wind in het Nederlandse rechtssysteem gaan waaien. Mede in gang gezet door minister Opstelten en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Hun beleid is duidelijk. Het is niet het slachtoffer die, zoals in het verleden, moet worden afgevoerd, maar de dader. Het is immers de dader, die met vol bewustzijn een ingecalculeerd risico neemt door een overval te plegen of in te breken. Iedereen die natuurkunde op school heeft gehad, weet dat op actie een reactie volgt. Dus breek je niet in, dan kun je ook geen klap voor je kop krijgen. En overval je opa BOB niet bij de pin automaat, dan lig je ook niet met een dubbele heupzwaai met je gezicht op straat.

Happy end voor slachtoffer?

Zoals het er nu uit ziet, heeft dit verhaal een happy end. De overvaller achter de tralies en opa BOB een bloemetje. Nu moet de rechter nog over de streep. De overval op opa BOB is en blijft een misdrijf, waar (een aantal jaren) gevangenisstraf op staat. Het wegsturen van de dader met een taakstraf is niet meer van deze tijd!

Opa BOB, wat mij betreft ben jij de held van Nederland!

Artikel telegraaf 19 november 2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in