Het was weer eens zover. Er moest in november 2012 weer vergaderd worden over de Europese begroting voor de komende jaren. De Europese Commissie wilde het budget met 5% verhogen. En dat terwijl de rest van Europa de broekriem moet aanhalen. Het is dus logisch dat een aantal landen dwars gaat liggen bij budget verruimingen. Vooral de landen die Netto betaler zijn (zoals Nederland) en dus meer geld afdragen dan dat er via subsidies terug komt. Sommige nettobetalers zetten hun hakken in het zand. En wat mij betreft terecht!

Europese subsidiestromen naar het Zuiden en Oosten

Veel van het EU budget wordt opgesoupeerd door de zuidelijke en oostelijke landen. In het bijzonder Portugal, Spanje, Italië en Polen zijn landen die veel meer geld uit de Europese subsidiepot krijgen toegewezen dan de noordelijke landen. Deze landen protesteren niet tegen de budgetverruiming. Alleen netto betaler Frankrijk roept op om solidair te blijven in deze moeilijke tijden en akkoord te gaan met de gevraagde verruiming van het EU budget. Maar is die oproep van de nieuwe president van Frankrijk wel zo nobel?

Belangen van Frankrijk

De opstelling van president Hollande van Frankrijk is op zijn minst twijfelachtig te noemen.

Met de familienaam Hollande zou je toch enige zuinigheid mogen verwachten. Want wat Hollande even vergeet te melden, is de onzinnige vergaderplaats voor het Europese parlement in Straatsburg die hij niet wenst op te geven. Jaarlijks kost het aanhouden van Straatsburg als tweede vergaderlocatie van de Europese Unie ongeveer 200 miljoen Euro. Dit geld gaat op aan reis- en verblijfskosten van de vele parlementariërs, tolken en ander ondersteunend personeel. Zij reizen 1 keer per maand van Brussel naar Straatsburg om te vergaderen. Daar bovenop komen natuurlijk de kosten voor:               

– de onderhoudskosten

– de verwarmingskosten

– de bewaking

– en meer

Het is echt niet meer van deze tijd om voor vier vergaderdagen in de maand een dergelijk gebouw aan te houden. Als Hollande echt solidariteit wil uitstralen, komt hij met een voorstel om Straatsburg als vergaderlocatie te sluiten en deze onzin te stoppen.

Landbouwsubsidies voor Frankrijk

Ook ontvangt Frankrijk heel veel subsidie voor de landbouw en visserij. Dus de oproep om solidariteit is vooral in eigenbelang en niet zozeer in het belang van de overige landen die netto betaler zijn.

Het is waarschijnlijk vooral de sociale onrust in eigen land waar Hollande bang voor is. Waar in andere landen protesten meestal op een fatsoenlijke manier worden gevoerd, mondt dat in Frankrijk vaak uit op acties die ook ander landen treffen. We kunnen hierbij denken aan: 

– vissersschepen die grote havens blokkeren

– boeren die op allerlei manieren dwars gaan liggen of

– vrachtwagenchauffeurs die volledige snelwegen afsluiten en zo het verkeer van noord naar zuid onmogelijk maken.

Kaasschaafmethode bezuinigingen

Het is dus heel logisch dat de netto betalers de hakken in het zand zetten bij hogere betalingen aan Europa en de roep om solidariteit van Hollande negeren. Het is geen kwestie van onwil, maar heeft meer te maken met gezond verstand. Via de 'kaasschaafmethode' kan er nog veel geld binnen het huidige budget van de Europese Unie worden gevonden. Er is vooral veel geld te besparen op de salarissen van de EU parlementariërs die veelal exorbitant hoog zijn. Ook de reis- en verblijfskosten moeten eens goed worden doorgelicht. Men hoeft niet altijd business class te reizen of in de duurste hotels te verblijven. Er zijn waarschijnlijk met weinig moeite nog vele andere besparingen mogelijk. Maar door Straatsburg als vergaderlocatie af te stoten, kan niet alleen 200 miljoen worden bespaard. Tevens wordt een belangrijk irritatiepunt bij vele Europese burgers weggenomen.

Daarom mijn oproep aan President Hollande: laat je solidariteit aan Europa blijken en stel voor om de vergaderlocatie in Straatsburg te sluiten. De rest van Europa zal je dankbaar zijn!

Hoi Heronata,

goed artikel. Ik heb de tekst al goedgekeurd. Toch wil ik graag dat jij nog een aanpassing doorvoert, nl:
maak correct gebruik van Opsommingen. Deze opsommingen heb ik aangegeven met *. Zie de tekst. Lees aub hoe jij da

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in