Door de voortschrijdende techniek wordt DNA onderzoek steeds effectiever bij de bestrijding van (zware) criminaliteit. De technieken zijn al zover gevorderd, dat een redelijk daderprofiel kan worden vastgesteld. Zoals onder andere, de regio waar de mogelijke dader vandaan komt, zijn huidskleur, zijn haarkleur en andere persoonlijke kenmerken. Ook is een verwantschapsprofiel op te maken, waardoor een overeenkomst van het DNA met een familielid van de verdachte, de richting/omgeving aan kan geven, waarin justitie moet zoeken.

Het was zo'n mooie afsluiting van de zondag voor de Heer Vaatstra. Het telefoontje van justitie op de zondagavond, met de verlossende mededeling, dat er op basis van het DNA- verwantschapsonderzoek een verdachte was aangehouden. Een verdachte die mogelijk te maken heeft met de moord op zijn in dochter in 1999. De verdachte had zelf zijn DNA afgestaan en was niet getraceerd via DNA van verwanten. Het DNA kwam 100% overeen met het DNA dat was gevonden op de plaats van het misdrijf.

Eindelijk antwoorden:

Voor nabestaanden is het zo belangrijk, dat duidelijk wordt wat er met een overledene is gebeurd. Pas daarna kan men gaan werken aan het afsluiten van het rouwproces. Niet gepakte daders of vermiste personen zijn slopend voor nabestaanden. Ze staan er mee op en gaan er mee naar bed. Zonder antwoorden is verwerking van een drama nagenoeg onmogelijk. Het is voor de vader van Marianne Vaatstra te hopen dat de verdachte eindelijk openheid van zaken geeft. Misschien dat hij wel bewust zijn DNA heeft af gestaan om gepakt te worden. De afgifte was immers vrijwillig en een overeenkomst in DNA, geeft nagenoeg 100% zekerheid.

Waarom niet eerder?

Reeds in het jaar 2000 was er een roep om een grootschalig DNA onderzoek in de zaak Vaatstra. Dit stuitte echter op grote politieke weerstand. Door misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd zelfs een kort geding aangespannen tegen de staat. Maar Nederland was er nog niet rijp voor en er was ook geen juiste wetgeving. Het belang van het individu, in het kader van de Privacywetgeving, werd hoger ingeschaald dan de eventuele oplossing van een (zwaar) misdrijf. Ondertussen zijn we 12 jaar verder, is de techniek verbeterd en zijn de politieke inzichten veranderd. Dat heeft tevens geleidt tot nieuwe wetgeving, die het gebruik van DNA onderzoek bij bepaalde misdrijven versoepelde.

Verwantschapsonderzoek nieuw:

Het gebruik van DNA bij verwantschapsonderzoek was nooit eerder bij de opsporing van misdrijven ingezet. De techniek was er wel en werd gebruikt om kinderen te kunnen koppelen aan een (onbekende) ouder. Nu dit in de zaak Vaatstra, na 12 jaar tot zulk resultaat heeft geleid,  is ook op dit punt wetgeving gewenst. Het onderzoek in de buurt van Veenklooster vond nu immers plaats op basis van vrijwilligheid. Nagenoeg de gehele bevolking in deze regio, werkte vrijwillig mee aan dit DNA onderzoek. De bevolking vond de oplossing van dit misdrijf, kennelijk belangrijker dan haar recht op privacy.

Politiek aan zet:

Het verwantschapsonderzoek in de zaak Vaatstra moet de politiek doen nadenken. Dergelijk (grootschalig) DNA onderzoek moet bij bepaalde (zware) misdrijven mogelijk gemaakt worden, door dit in wetgeving te verankeren. De tijd is er rijp voor. De bevolking van Nederland is het zat, dat zoveel crimininelen de dans ontspringen. De techniek is er en door een wettelijke verankering van dit soort onderzoeken, kan ook het gebruik van het afgenomen DNA materiaal en de vernietiging daarvan, geregeld worden. Dat zal het oplossingspercentage van (zware) misdrijven doen toenemen, zeker met de voortschrijdende technieken in het achterhoofd.

Criminelen moeten gaan beseffen dat er een tijd komt, dat ontsnappen voor justitie niet meer mogelijk is en bovenal:

Dat Misdaad niet loont!

Artikelen telegraaf 19 november 2012

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in