In dit artikel vind je de top 10 van de rijkste mensen in Nederland. Er wordt aangegeven wat het geschatte vermogen is in euro’s en er volgt een korte profielschets per persoon.

1. Familie Breninkmeijer

Het vermogen van deze familie wordt geschat op 20,5 miljard. Twee familieleden richtten in 1861 de kledingwinkel C&A op. Inmiddels is de winkelketen gevestigd in meer dan zestien landen en is het een groot succes geworden. De allereerste winkel in Nederland werd geopend in Sneek.

2. Familie van der Vorm

Het merendeel van de aandelen van HAL Trust is in het bezit van de oprichtersfamilie van der Vorm, waar de leiding in handen ligt van Martijn van der Vorm. De familie staat bekend als erg gesloten en mede dankzij internationale instructies betreft de aandelen, is er slechts een minimale openheid van deze familie. Het geschatte vermogen van de familie bedraagt 4,3 miljard.

3. Charlene de Cavarhois

De dochter en erfgename van Freddy Heineken. Bij het overlijden van haar vader heeft Charlene de Cavarhois een enorm bedrag geërfd. Inmiddels wordt haar vermogen geschat op 3,8 miljard. Ze werd kort na de dood van haar vader lid van de Raad van Beheer van Heineken Holding en houdt zich vaak op de achtergrond, dit in tegenstelling tot haar vader destijds.

4. Frits Goldschmeding

Deze Nederlandse topman, goed voor een vermogen van 2,3 miljard, is vooral bekend als oprichter en voorzitter van de Raad van Bestuur van Randstad Holding. Terwijl hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam de studie Economie volgde, kwam hij tot de conclusie dat er ruimte in Nederland was voor een uitzendbureau. In de jaren ’60 richtte hij uitzendbureau Amstelveen op en niet veel later werd de naam veranderd in Randstad Uitzendbureau.

5. Familie de Rijcke

Met een vermogen van 1,9 miljard op de vijfde plek in de top 10 van rijkste Nederlanders. Net als vele rijke personen zocht deze familie geen publiciteit, dit vanwege het respect voor de vader. Een klein deel van het vermogen, dat de in 1997 overleden eigenaar van Kruidvat en Groenwoudt heeft nagelaten aan zijn vier dochters en zoon, is ondergebracht in Stichting de Beuk. Een stichting, als symbool voor de vader, die zich inzet voor ontwikkelingswerk.

6. John Fentener van Vlissingen

De enige van de drie broers van Fentener van Vlissingen die geen carrière maakte in het familiebedrijf SHV en inmiddels een vermogen beheert van 1,8 miljard. Na grote investeringen te hebben gedaan binnen de reisindustrie, begon hij zijn eigen onderneming BCD Holdings met onder andere de organisaties World Travel en Park n´ Fly.

7. Jaap en Albert Blokker

Twee broers die samen de multinational leiden zonder dat zij een beursgenoteerde onderneming zijn. Een van de twee broers, Jaap, werd in 2003 verkozen tot topman van het jaar. De broers hebben naar schatting een vermogen van 1,6 miljard. Jaap en Albert zijn niet blij met deze notering tussen de rijkste mensen van Nederland, wat blijkt uit een eerdere poging om de publicatie een halt toe te roepen.

8. Joop van den Ende

Een Nederlandse mediamagnaat op het gebied van televisie en musical. Met een bedrag van 1,6 miljard aan vermogen werd hij in 2007 uitgeroepen tot Nederlander van het jaar. Vanwege zijn gezondheid is hij meer op de achtergrond te vinden. Hij haalt niet alleen zijn geld binnen met zijn twee bedrijven Joop van den Ende Theaterproducties en Stage Entertainment, maar is ook veelvuldig betrokken bij vastgoedprojecten. Verder is hij via zijn fondsen in het bezit van 30% van de aandelen binnen Eyeworks, het bedrijf van Reinout Oerlemans.

9. Familie Pon

Deze familie, met een vermogen van 1,6 miljard, is groot geworden dankzij het ondernemersinstinct van stamvader Ben. Vlak na de Tweede Wereldoorlog probeerde vader Ben zes Volkswagen Kevers in Nederland te slijten, momenteel is Pon Holding importeur en distributeur van Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Porsche.

10. Familie Dreesmann

Grondleggers van de befaamde warenhuisketen van Vroom & Dreesmann met een vermogen van ruim 1,5 miljard. In 2008 besloot de familie alle aandelen te verkopen en een deel van het familiekapitaal zit tegenwoordig in Commontwealth, een investeringspartij.

Quote 500, 2010

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in