Sinds 1 december 2010 bestaat er in Vlaanderen een nieuwe bouwwetgeving. Wat houdt dit concreet in voor de plaatsing van een tuinhuis?
Sinds 1 december 2010 bestaat er in Vlaanderen een nieuwe bouwwetgeving. De bedoeling is de administratie rondom bouwdossiers te verminderen. Op zich een goede zaak, maar deze nieuwe wetgeving is voor de meeste mensen zeer onduidelijk. Dit artikel zou in ieder geval voor de plaatsing van een tuinhuis duidelijkheid moeten scheppen.
Algemeen bent u onder voorwaarden vrijgesteld van vergunningsplicht voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin.
Voorwaarden tot vrijstelling van vergunningsplicht
Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Wilt u meer plaatsen dan 40 vierkante meter dan heeft U een architect nodig en verloopt de procedure via een bouwaanvraag naar een vergunning.
Het tuinhuis mag maximaal 3 meter hoog zijn.
Men moet binnen 30 meter van de woning blijven.
In de zijtuin moet men 3 meter van de perceelsgrens blijven, in de achtertuin moet men 1 meter van de perceelsgrens blijven.
De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden
- in een verkaveling met een andere regelgeving,
- in een gemeentelijk gebied met een andere regelgeving,
- in ruimtelijk kwetsbaar gebied,
- in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan,
- in de 5 meter brede strook langs waterlopen.
De ligging van uw perceel kan dus in sommige gevallen van belang zijn.
Meldingsdossier
Let wel, in bepaalde gevallen onder 40 vierkante meter kan de gemeente een meldingsdossier eisen. Een meldingsdossier is vergelijkbaar met een bouwaanvraag maar u heeft dan geen architect nodig. U kunt dit dossier zelf opmaken of bijvoorbeeld een tekenbureau of een andere deskundige inschakelen. Het verschil met een vrijstelling is dat u niet onmiddellijk met de plaatsing mag aanvangen. Bij een meldingsdossier kan u twintig dagen na het indienen met de plaatsing beginnen.
U moet zich dus zeker aan deze voorwaarden houden. Indien u twijfelt kunt u het best op voorhand informatie inwinnen bij uw gemeentebestuur.
Ruimtelijke Ordening Vlaanderen