Wikileaks, daar hoor je de laatste dagen van alles over op het nieuws, aangezien het vooral wereldleiders bezig houdt. Wat is nou precies Wikileaks en waarom zijn vooral de wereldleiders bang voor deze internet-site? Een kort artikel over hoe één man de wereld van de (internet)journalistiek op zijn kop zet en het volk weer de macht terug geeft middels het nieuwe medium internet.

De oprichter van Wikileaks

De man over wie ik het heb is Julian Assange. Deze hacker (iemand die digitaal -onder andere op internetwebsites- kan inbreken) "van beroep" heeft al vele digitale systemen gekraakt waaronder de NASA– en de Pentagon-databases. Geboren in Australië, is hij inmiddels al jaren aan het reizen. Eerst met zijn ouders mee, later als vluchteling vanwege zijn hackerverleden, maar inmiddels op de vlucht voor de Verenigde Staten in verband met Wikileaks. "Wat is Wikileaks dan?", hoor ik jou vragen? Op Wikileaks worden sinds een relatief korte tijd documenten of materiaal verspreid dat door klokkenluiders is aangegeven. Wikileaks zorgt ervoor dat de bron onzichtbaar is en publiceert bewust bepaald materiaal die regeringen of bedrijven graag geheim zouden houden. In mei dit jaar werd er bijvoorbeeld videomateriaal vrijgegeven waarin duidelijk hoorbaar en zichtbaar was dat het Amerikaanse leger een journalist van Reuter neerschoot ondanks dat de schutter het "niet juist" inschatte. De groep van 12 Iraakse burgers (waaronder  kinderen) en de journalisten vonden dus onnodig de dood. Amerika voelde zich terecht beschaamd. Meer weten? Zoek op "Iraq War Logs" op de NOS-website 

Wat is er nu aan de hand met die "Cablegate"? 

Afgelopen weken is Wikileaks bezig geweest beetje bij beetje enkele documenten van de in totaal meer dan 250.000 documenten te openbaren, welke gaan over "Hoe Amerika denkt over de wereld en zijn wereldleiders". Deze documenten komen van onder andere ambassadeurs van over heel de wereld en laten vooral zien hoe Amerika denkt over bijvoorbeeld:

  • De Russische president Medvedev: officieel de machtigste man in Rusland, in de praktijk 'de Robin van Poetins Batman' (bericht dat de Amerikaanse ambassade in Moskou eind 2008 verstuurde naar Washington)
  • De Italiaanse premier Berlusconi: zwak, ijdel en ineffectief als moderne leider (Elizabeth Dibble, hoge diplomaat op de ambassade in Rome)
  • De Franse president Sarkozy: lichtgeraakt, reageert op een persoonlijke, autoritaire wijze (bericht van de Amerikaanse ambassade in Parijs)
  • De Duitse bondskanselier Merkel: risicomijdend, zelden creatief (Amerikaanse ambassade in Berlijn in maart 2009)

Aan de andere kant publiceren ze ook over Rusland als maffiastaat, waar de leiders corrupt zijn en regeren over Rusland alsof het een mafiastaat is. De democratie is daar ver te zoeken aldus de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie Gates. Kortom deze wiki-leaks hebben een enorme impact op de wereld zoals we deze kennen. Wereldleiders zijn nu nog meer dan anders verworden tot doodgewone mensen die fouten maken, die wél wereldwijde gevolgen hebben. De wereldleiders zijn waarschijnlijk terecht bang dat ze worden afgezet door deze internet-hetze die Wikileaks nu creëert, simpelweg vanwege het feit dat de waarheid nu boven waarheid komt.

Welke gevolgen heeft dit?

Hoewel je nooit in de toekomst kan kijken zijn er al wel voorzorgsmaatregelen getroffen en wel door Julian Assange zelf. Als man achter de klokkenluiderswebsite weet hij dat deze documenten ophef zullen veroorzaken die het gewone volk misschien niet echt goed kan inschatten, maar waar wereldleiders zich maar al te bewust van zijn. De digitale oorlog om kennis en macht wordt nu voor het eerst teruggevoerd naar het volk. Het volk krijgt immers nu inzicht in bepaalde aspecten van macht waar ze zich nog niet eerder bewust van waren. De landen zijn waarschijnlijk terecht bang voor een wereldwijde oorlog al is het maar vanwege het feit dat deze documenten meer zeggen dan duizend foto's. De informatie is gevoelig, maar eenmaal geopenbaard kan je achteraf alleen nog maar de schade beperken. Amerika voelt zich in het nauw gedreven. Assange moet zo snel mogelijk weg van het strijdtoneel. Amerika is sinds de eerste publicaties al op zoek naar Assange die daarom ook op de vlucht is. Amerika houdt het op "nadere uitleg willen hebben", hoewel Assange (zeer waarschijnlijk terecht al is dit tevens een pure speculatie van mijn kant) bang is voor uitlevering aan Amerika, waarbij geen methodes achterwege gelaten zullen worden om zijn bronnen te openbaren. Ten tijde dat ik dit schrijf is Assange al vastgezet, nadat hij zich vrijwillig heeft aangegeven bij de Londense Politie. Interpol heeft namelijk om een internationale klopjacht op touw gezet om Assange te pakken te krijgen. Waar hij om gezocht wordt is controversieel: hij zou  onder andere een vrouw verkracht hebben. Deze beschuldiging komt van een vrouw met wie hij, naar eigen zeggen, vrijwillig seks heeft gehad, toevallig tijdens de hoogtijdagen van Wikileaks. Hoewel je complot-theoretisch hier van alles over kunt denken, kan het natuurlijk gewoon een terechte klacht zijn van de -overigens twee- vrouwen. De kans is echter aanwezig dat er andere dingen gaan gebeuren, namelijk dat hij wordt uitgeleverd….

Nu komt "the trick up the sleeve"

Assange heeft echter alle 250.000 documenten gecodeerd op websites verspreid waarbij de kans bestaat dat alles geopenbaard wordt zonder censuur. Wikileaks weet heel goed wat voor informatie ze in handen hebben en deze informatie moet wel degelijk gedeeld worden met de wereld. Aan de andere kant heeft Wikileaks veel informatie in handen die "niet in de verkeerde handen mag komen", vertaald "die eerst gecensureerd moet worden voordat het echte mensenlevens kost". Waarom dan deze verspreiding van de 250.000 documenten in gecodeerde taal? Dit is een verzekering. Als er ook maar "iets" met Assange gebeurt dan zullen de gecodeerde documenten ongecodeerd worden, kortom dan zullen alle 250.000 documenten ongecensureerd in alle huishoudens gepubliceerd worden. Deze verzekering is natuurlijk een soort van chantage, maar wel eentje waar Amerika rekening mee zou moeten houden en ook zeker rekening mee zàl houden. Als hacker en vluchteling weet Assange dondersgoed dat hij de macht in eigen hand moet houden. Deze Wikileaks Cablegate die nu aan de gang is, gaat de wereld (van -journalistieke- persvrijheid) veranderen en heeft dat zeer waarschijnlijk al gedaan ongeacht wat er nu gaat komen.

Bron 1 De Pers 2december Pagina 6 en 7
Bron 2 http://nos.nl/dossier/202125-wikileaks/
bron 3 http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/&

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in