WikiLeaks komt vaak in het nieuws. Maar wat is WikiLeaks eigenlijk? En wie zitten er achter de site? Een korte inleiding in de wonder wereld van klokkenluiders, vertrouwelijkheid en WikiLeaks.

Wat is Wikileaks?

Steeds vaker wordt in de media gesproken over WikiLeaks, een site die allerlei geheime documenten open en bloot publiceert. De site heeft een speciaal opgezette "submission"-procedure, waardoor iedereen in staat is om op anonieme wijze documeten in te sturen voor publicaties.
De site heeft niets te maken met Wikipedia, de bekende online encyclopedie waar iedereen berichten kan toevoegen en bewerken.

Wie zitten er achter WikiLeaks?

Het is niet precies duidelijk wie er achter de site zitten, hoewel Julian Assange inmiddels wereldberoemd is. De site zou zijn opgezet door een verzameling mensen met goede bedoelingen. Mensen uit de wetenschap, de journalistieke wereld en politieke activisten. WikiLeaks zelf noemt "Sunshine Press" als initiatiefnemer. Ook dit wijst in de richting van Assange, die afkomstig is uit Queensland, dat ook wel bekend staat als "The Sunshine State".

Er zijn ook mensen die stellen dat WikiLeaks door de CIA is opgericht. Dit wordt echter ontkent. In het licht van de laatste "leaks", waarbij vooral de VS het moeten ontgelden is deze theorie ook niet erg waarschijnlijk.

Anoniem?

Hoe anoniem kun je zijn als je op het internet zit? Alles is toch te traceren? WikiLeaks garandeert in ieder geval dat hun systeem garandeert dat je als "klokkenluider" absoluut niet te vinden bent.

Hoe betrouwbaar is de informatie?

Een belangrijke vraag, die direct voortvloeit uit de anonimiteit van de klokkenluiders is: hoe betrouwbaar is de informatie? Het zou namelijk niet al te moeilijk zijn om documenten te verzinnen en te publiceren. Desinformatie (het bewust geven van verkeerde informatie) is al millenia een beproefde tactiek om bepaalde doelen te bereiken. Een klassiek voorbeeld komt uit de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers er vanuit gingen dat de invasie zou komen vanuit het nauw van Calais, en de Engelsen veel moeite deden om dit beeld in stand te houden.

Hoe moet ik met WikiLeaks omgaan?

WikiLeaks biedt een belangrijk instrument om documenten te openbaren die openbaar moeten worden. Het is echter belangrijk om te beseffen dat niet alle documenten openbaar hoeven te zijn. Bovendien is het belangrijk om documenten in een context te plaatsen. Als individu is dat een nagenoeg onmogelijke taak. Daarom zou WikiLeaks vooral door journalisten gebruikt moeten worden, zodat het belang en de betrouwbaarheid van informatie bepaald kan worden en de gegevens kunnen worden geduid.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in