Als je de aanbieders moet geloven is de goudprijs op dit moment historisch hoog. Maar is dat wel zo? Is nu het moment om je goud om te zetten in klinkende munt?

Goed goud

Tegenwoordig krijg je steeds meer reclame in je bus of op de televisie met de oproep om je (oude) goud te verkopen, omdat op dit moment de prijs die je voor het goud krijgt bijzonder hoog ligt. Ook in verschillende steden zie je steeds meer winkels verschijnen die 'oud goud' inkopen. Zeker met de huidige crisis kan iedereen toch wel een extra zakcentje gebruiken? Je kan op deze manier makkelijk en snel wat extra contanten genereren. Maar let wel op en vergelijk waar je het beste kan 'shoppen', niet iedereen geeft de (meteen) hoogste prijs voor je goud.

Hoe wordt de prijs bepaald?

De actuele goudprijs wordt twee keer per dag door de London Gold Fixing bepaald, de prijs fluctueert gedurende de dag. Dit gebeurt omdat er op verschillende niveaus in goud gehandeld wordt. Je hebt de handel in fysiek goud, de handel in goud futures en de cfd (contract for difference) handel in goud.

Crisis

Door de huidige crisis is de goudprijs op dit moment erg hoog. Vandaag, 18 februari 2011, is de goudprijs € 32,82 per gram. Even ter vergelijking: de goudprijs in november 2007 was 850 dollar per troy ounce (een troy ounce is en gewichtsmaat voor edelmetalen, groot 31,1034768 gram). Vandaag staat de goudprijs op 1386 dollar per troy ounce. Omgerekend is dat 44,56 dollar per gram, dit is ongeveer 32,80 euro) De goudprijs gaat omhoog naarmate de onrust op de beurzen stijgt. Beleggers zien het goud als een veilige en waardevaste belegging in onrustige tijden. Ze zijn bezorgd over de schuldencrisis en het haperende economische herstel in de Verenigde Staten.

Vergelijk en wees op de hoogte

Op het internet staan dagelijks de prijzen die je voor goud krijgt.  Het loont om op internet handelaren te vergelijken wie de actuele goudprijs hanteert. Opkopers die werven met kreten als "de hoogste prijs" en "direct contante uitbetaling" zijn overal vertegenwoordigd. Pas hiermee op. Taktieken zoals gevraagd worden wat u voor uw goud verwacht wordt veel gebruikt. Omdat de klant waarschijnlijk niet op de hoogte is van de goudprijs zal de opkoper hier snel mee akkoord gaan. Bij een juwelier krijg je waarschijnlijk "sloopprijzen". Zij smelten het goud namelijk om en dan blijft er niet zoveel van het goud over.

Bereken de waarde zelf

Voorbeeld: Stel een ketting draagt het keurteken "585" en is 40 gram zwaar. Dan reken je als volgt: 40 x 585, gedeeld door 1000. Deze ketting bevat dus 23,4 gram fijn goud. Op het moment van schrijven (18 februari 2011) ligt de actuele goudprijs rond de 32,82 euro per gram. Dat betekent dat de ketting 768 euro waard is. Bij goud met een stempel van 750 of 833 moet de formule uiteraard aangepast worden. Dan wordt het 40×750, gedeeld door 1000 = 30 of 40×833, gedeeld door 1000 = 33,32.

Nu verkopen?

Dat ligt natuurlijk aan uzelf. De verwachting is dat de goudprijs alleen maar meer zal gaan stijgen zelfs nu er een voorzichtig herstel van de crisis in zicht is. Maar misschien heeft u nu dat geld wel nodig en liggende sieraden en dergelijke alleen maar in de kast te verstoffen. 

www.goudprijs.nl;
www.beurz.com;
www.actuelegoudprijs.nl;
www.forexinfo.nl;

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in