Het was een lange winter, een lange tijd waar je niets in je tuin kan doen. Ook de kleine dingen die je normaal wel doet – de rottende bladeren weghalen, het terugsnoeien, sneeuwklokjes bevrijden die verstikt zijn door de vergeet-mij-nietjes zijn niet gedaan. Er moet nog een boel gedaan worden, het liefst voor maart, want daarna gaat de tuin volop in bloei.

De winter is voorbij

Een aantal planten komen al op, sneeuwklokjes bijvoorbeeld, al lijken ze wat later dan normaal. Het zijn de eerste voorboden dat alles gaat groeien. Prima tijd dus om alvast wat bollen te gaan planten. Al is de grond nog wat hard. Als je snel resultaat wilt hebben kan je wat jonge planten neerzetten, vooral eenjarige planten geven snel een heel leuk resultaat.

De planten op zolder

De planten die je droog weggezet hebt gedurende de winter kunnen zo langzamerhand weer wat water krijgen. Begin met een kleine hoeveelheid water totdat je ziet dat de eerste scheuten weer komen. Na enige tijd kan je ze weer naar buiten plaatsen. Doe dit niet te vroeg, rond mei is het weer warm genoeg voor deze planten. Ik pot de planten, wanneer ze opkomen, in ongeveer 5 centimeter grond.Tegen de tijd dat ze naar buiten gaan zal de kluit groter gegroeid zijn en zal de plant goed toegerust zijn om te overleven, ongeacht wat de zomer doet.""

Welke klussen moeten gedaan worden?

Planten zijn er in verschillende formaten: miniplanten (ongeveer 5 centimeter hoog), middelgrote planten (7 centimeter), tuinplanten (ongeveer 9 centimeter) en potplanten (13 centimeter). Als je een keuze hebt gemaakt wat je wilt planten is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Van het nieskruid – indien u dit nog niet gedaan had – moeten de gescheurde blaadjes rond de nieuwe bloemen weggehaald worden. De bloemen zullen er veel beter uitzien zonder een kraag van oude bladeren om hen heen. Ook verminder je het risico dat bladvlekkenziekte van vorig jaar overgedragen wordt aan de nieuwe bladeren van dit jaar.

Een paar uur met de lenteschoonmaak aan de borders zullen ook wonderen doen. In deze tijd van het jaar kunt u de dode bladeren weghalen en zo ruimte maken voor de verse blaadjes die zullen ontkiemen. Je mag vanaf nu ook de border bemesten.

""

Vanaf begin maart kunt u de beschermende bodemlaag bij de rozen weghalen. Als het niet vriest, kunt u nu gaan snoeien. Daarna moet u de rozen bemesten. Controleer of de stok naast een roos op stam nog stevig genoeg is.

Een aantal kruidachtige planten zoals Campanula zijn makkelijk te delen. Dit is een snelle manier om vaste planten te vermeerderen. Als je de planten wilt delen is het het beste als je planten nog in rust zijn. Vroege lente is dus een goede periode.

Werkwijze:

  • Voor je de planten uitgraaft geef je ze goed water!
  • Graaf de plant uit.
  • Deel de wortelkluit met een spade in twee of meer stukken
  • Het oude, middelste deel gooit u weg en u behoudt de jonge scheuten aan de buitenkant van de kluit.
  • Verwijder onkruiden die zich eventueel rond de plant hebben genesteld.
  • Zorg ervoor dat de jonge delen voldoende voorzien zijn van groeipunten.
  • Daarna de aparte delen opnieuw planten en flink water geven. Houd bij het planten rekening met de afstand. De onderlinge afstand varieert van plant tot plant. Voorzie het plantgat van voldoende compost of voedselrijke grond. Heb je nog geen plaats voor de planten in de volle grond, plant ze dan eerst in potten.
  • Leg eventueel rondom de planten een mulchlaag van houtschors, bladeren of gemaaid gras.
  • Let op! het mag niet te koud zijn om dit karwei te doen, de planten moeten zich kunnen aanpassen.

www.groen.net
www.intratuin.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in