Op 9 april werd Alphen aan de Rijn en heel Nederland opgeschrikt door het bericht van een schietpartij in een winkelcentrum. De dader zou gebruikgemaakt hebben van een automatisch wapen en wild om zich heen hebben geschoten. Er werd gespeculeerd dat het een ex-militair zou zijn, wat later werd bijgesteld tot lid van een schietvereniging met een vergunning voor 5 wapens.  Is het verantwoord om persoonlijk bezit van vuurwapens en munitie te blijven toestaan?

Het bezit van wapens is aan strenge wetgeving gebonden. Deze wetgeving zorgt ervoor dat niet iedereen in staat is om op de hoek van de straat een wapen aan te schaffen en te gebruiken. Toch is het in bepaalde gevallen toegestaan persoonlijk wapens te bezitten. Leden van een schietvereniging kunnen een vergunning aanvragen, waarna bezit van bepaalde vuurwapens en munitie is toegestaan. Vanzelfsprekend mogen deze wapens alleen in verenigingsverband op de schietbaan worden gebruikt. 

Aangezien het om potentiële moordobjecten gaat, die in verkeerde handen enorme schade kunnen aanrichten, is dan ook de vraag of het niet verstandiger is persoonlijk vuurwapenbezit te verbieden. Vuurwapens kunnen dan worden gebruikt in de schietclub, waarna zowel het wapen als de munitie daar in de kluis moeten worden bewaard. Zo kan iedereen die behoefte heeft aan het gebruiken van vuurwapens dit onder gecontroleerde omstandigheden in een schietclub doen, zonder dat wapens en munitite buiten deze muren in omloop komen. Het aantal moorden met vuurwapens zou hierdoor drastisch af kunnen nemen.

Natuurlijk zijn ook andere constructies te bedenken. Een voorbeeld is dat wapens mogen worden meegenomen, maar munitie niet. Schutters zullen hier eerder tevreden mee zijn, omdat "hun" wapen dan in ieder geval in eigen bezit blijft en niet per abuis door anderen kan worden gebruikt. Nadeel is dan wel dat eigen munitie kan worden gemaakt, die zo niet nog gevaarlijker is dan de standaard munitie.

De slotvraag die overblijft als deze regeling zou worden doorgevoerd is of het aantal moorden daardoor daadwerkelijk af zal nemen, of dat alleen het aantal moorden door vuurwapens zou afnemen, en het aantal overige moorden zou stijgen. Als iemand namelijk echt kwaad wil, dan lukt hem dat waarschijnlijk toch wel. Wel heeft hij dan niet meer de beschikking over een van de dodelijkste wapens, die nu nog onder voorwaarde privé kan worden aangeschaft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in