In het boek De Bekering van Jodi Picoult komen emoties, spiritualiteit en de harde waarheid allemaal samen. Een inspirerend boek dat ervoor zorgt dat je over veel belangrijke dingen in het leven na gaat denken.

Wie op zoek is naar een boek waarin veel zware onderwerpen op een luchtige manier in elkaar zijn verweven doet er goed aan om eens het boek De Bekering te gaan lezen. Jodi Picoult is er erg goed in geslaagd om een interessant verhaal te scheppen over de doodstraf, spiritualiteit en schuldgevoel. Het boek bevat hoofdstukken die onder te verdelen zijn in een aantal hoofdpersonen waardoor er vanuit alle oogpunten naar de situatie wordt gekeken. Dit is een belangrijk onderdeel van het vormen van de mening  van de lezer.

Het verhaal

June Nealon is een gelukkige moeder en echtgenote. Dit verandert echter wanneer haar echtgenoot en dochter worden vermoord door Shay Bourne. Shay wordt veroordeeld tot de doodstraf. Wanneer hij in de gevangenis zijn tijd afwacht,  komt er in de media aandacht voor de jongste dochter van June die een hartaandoening heeft en dringend een nieuw hart moet krijgen. Dit moet dé manier zijn om iets terug te doen na wat hij haar allemaal heeft afgenomen. Shay is vastbesloten om zijn hart na zijn executie aan Claire te geven. Maar kan Shay zijn hart doneren na zijn executie? Wil June het hart voor haar dochter aannemen van een man die haar andere dochter en echtgenoot heeft vermoord? Mag Shay überhaupt zijn hart doneren?
Terwijl zijn advocaat dit allemaal onderzoekt gebeuren er bijzondere dingen in de gevangenis. Het lijkt wel alsof Shay ineens Messiaanse gaven lijkt te hebben. Is Shay Bourne wel schuldig aan de dubbele moord? Is er een verband tussen Shay en Jezus Christus? Bestaat god eigenlijk überhaupt wel? Mag je zo iemand wel doden?

Personages

Dit ingewikkelde maar toch ordelijke verhaal wordt verteld in de vorm van 4 hoofdpersonen.

June: June is de moeder van het meisje en de echtgenote van de man die zijn vermoord. Shay Bourne is schuldig bevonden aan de moord op deze twee mensen. Toen de moorden plaatsvonden, bleek June zwanger van een meisje, Claire. Deze blijkt een ernstige hartaandoening te hebben en kan alleen worden geholpen door een harttransplantatie. Shay Bourne wil zijn hart geven na zijn executie. Kan June haar woede en wraakgevoelens opzij zetten en het hart voor haar dochter te accepteren?

Michael: Michael is priester en staat Shay Bourne bij terwijl hij zijn tijd in de gevangenis afwacht. Michael heeft echter een groot geheim. Hij zat in de jury toen Shay Bourne ter dood werd veroordeeld.

Bourne's advocate: De advocate van Shay komt uit een Joods gezin. Zelf weet ze het allemaal niet. Ze zet haar vraagtekens bij het bestaan van God. Hierbij heeft ze het gevoel dat ze haar ouders teleurstelt. Ze doet haar best om het voor elkaar te krijgen dat Shay zijn hart mag doneren aan de jonge Claire.

Medegevangene: Deze medegevangene zit in de gevangenis voor de moord op zijn vriend en de man waar zijn vriend een affaire mee had. Hij kan goed tekenen en maakt van elk materiaal dat hij maar kan vinden de mooiste portretten. Als Shay in de gevangenis komt, gebeuren er bijzondere dingen die best wonderen genoemd mogen worden. Hij heeft een vergevorderd stadium van aids en heeft grote plekken op zijn gezicht waar mensen vaak van schrikken. Daarom blijft hij meestal in het donker zitten.

Oordeel

Dit boek heeft echt mijn denken verandert. Over het algemeen, inclusief mijzelf, hebben mensen heel erg snel hun oordeel klaar. Dit boek heeft dat proces een beetje gekeerd. Je kan niet in één oogopslag weten wat voor persoon iemand is.  
In eerste instantie leek het me een vrij ingewikkeld boek door alle verhaallijnen die door elkaar lopen. Echter bleek dit niet zo ingewikkeld als dat ik van te voren dacht. Door de verschillende standpunten werd mijn mening juist breder en completer.
Het boek is goed geschreven en neemt je mee de gevangenis, de kerk en de rechtbank in. De zware onderwerpen worden op een bijzonder luchtige wijze beschreven. De realiteit en wonderen lopen door elkaar en komen op die manier heel realistisch over. Er valt een gelijkenis te treffen met de film 'The green mile' van Stephen King. Hierin gaat het verhaal ook over een man die ter dood veroordeeld is waarna er twijfels komen over zijn werkelijke schuld. Ook de Messiaanse gaven komen zowel in het boek De Bekering als in de film The Green Mile voor.

Een erg sterk boek en absoluut een aanrader!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in