De jacht op de goedkoopste zorgverzekering is weer geopend. Alle zorgverzekeraars maken begin november de zorgpremies bekend voor het nieuwe jaar. 

Het idee is: zorg moet betaalbaar blijven, dus de maandelijkse kosten voor uw zorgverzekering 2014 gaan omlaag. Naar schatting dalen de zorgpremies voor de basisverzekering met meer dan 7%.

De plannen van het kabinet

Het kabinet sprak eerder over plannen om de zorgpremie 2014 inkomensafhankelijk te maken. Dit zou betekenen dat mensen met een hoger inkomen ook een hoger eigen risico zouden moeten gaan betalen. Bij nader inzien bleken de kosten voor het uitvoeren van een inkomensafhankelijk verplicht eigen risico te hoog en is het eigen risico voor 2014 voor iedereen vastgesteld op €360,-. Ook het voornemen om de werelddekking voor kosten in het buitenland te schrappen zijn niet doorgegaan.  

Wat verandert er wel?

Aan de inhoud van de basisverzekering gaat vrij weinig veranderen. Er worden geen vergoedingen geschrapt. In tegendeel: er komt zelfs een vergoeding bij voor nieuwe behandelingen voor maag- en darmpatiënten en ook psychologische hulp wordt in 2014 weer volledig vergoed. Maar uiteindelijk zal er toch bezuinigd moeten worden. Daarom zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd:
  • Een verhoging van het wettelijk verplicht eigen risico van €350,- naar €360,-.
  • De compensatie voor het eigen risico voor chronisch zieken komt te vervallen.
  • Een verlaging van de zorgtoeslag door een nieuwe berekening van de vermogenstoets.

Nieuwe berekening van de zorgpremie

Op Prinsjesdag sprak Minister Schippers van Volksgezondheid de verwachting uit dat de zorgpremies in 2014 naar beneden konden. De schatting van Schippers (een daling van de zorgpremie van €24,- per jaar), bleek aan de voorzichtige kant.  Een aantal grote zorgverzekeraars maakten een forse verlaging bekend van de zorgpremie 2014. De consument is gemiddeld €100,- per jaar goedkoper uit voor de basisverzekering. Of de kosten voor de aanvullende verzekeringen zullen stijgen of dalen, moet door de meeste zorgverzekeraars nog worden vastgesteld. Volgens zorgverzekeraar VGZ deze forse verlaging van de zorgpremie mogelijk omdat de zorgverzekeraars betere afspraken hebben gemaakt met zorgaanbieders en omdat er sprake is van een betere kosten beheersing. 

Uw zorgverzekering in 2014

Als alle zorgverzekeraars de premies bekend hebben gemaakt, bent u weer aan zet. Is uw gezinssituatie veranderd? Heeft u andere zorg nodig? Of verwacht u andere grote veranderingen in 2014? Dan is het wellicht verstandig om uw zorgverzekering weer eens onder de loep te nemen. Tot 31 december heeft u de mogelijkheid om een zorgverzekering te vinden die bij u past. Of dit nu de goedkoopste zorgverzekering is of een basisverzekering met een aanvullende zorgverzekering voor de beste vergoedingen. 

Het Nederlandse zorgstelsel

In 2006 is de nieuwe zorgwet in werking getreden. Voor die tijd waren we verzekerd via het ziekenfonds of een particuliere zorgverzekering. De Zorgverzekeringswet bepaalt dat alle Nederlanders verplicht een (basis) zorgverzekering moeten hebben. Daar tegenover staat de zorgplicht van verzekeraars: zij zijn verplicht om iedereen te accepteren voor de basisdekking. Met de invoering van de nieuwe zorgwet is ook het eigen risico ingevoerd. Het eerste bedrag aan zorgkosten betalen mensen zelf, de overige kosten worden door de verzekeraar vergoed. Op die manier houden we de kosten voor de zorg beheersbaar, zowel voor de verzekeraar als voor de consument.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in