Trampoline springen bevordert de hele gezondheid, fysiek en mentaal, voor jong en oud. In vergelijking met joggen bijvoorbeeld is trampoline springen effectiever. Een tien minuten durende sessie staat gelijk aan een half uur rennen, maar geeft volgens NASA 68% meer conditieopbrengst.
Wat zijn zo al de gezondheidseffecten van trampoline springen?
Bloedvatenstelsel
Trampolines vergroten de kracht en de conditie van je spieren. De toename van de hartslag zorgt voor een betere bloedsomloop zodat je je gezonder en alerter voelt. Het is zelfs mogelijk om trampoline te springen na een hartaanval, als manier om aan te sterken.
Zacht springen en landen
In tegenstelling tot sommige sporten, zoals joggen en tennis, is trampoline springen een sport die de gewrichten relatief weinig belast. Dit komt omdat je verticale versnelling en vertraging worden gedempt door het doek en de veren. Dat kan oplopen tot wel 80% van de schok, terwijl harde ondergronden, zoals wegen, vrijwel geen schokabsorptie hebben.
Trampolines versterken de botten
Trampoline sprongen oefenen continu een lichte druk op de botten uit. Dit zet je skelet aan om het mineraalgehalte op peil te houden. Elke landing van een sprong is gelijk aan tweemaal de zwaartekracht. De kracht die hierdoor ontwikkeld wordt helpt bij het â??â??voorkomen botontkalking (osteoporose).Omdat het trampolinedoek verend is wordt een groot deel van de impact geabsorbeerd en worden je botten en gewrichten verstevigd.
Ontgifting
Het lymfesysteem ontgift het lichaam doordat vloeistof rond de ruimte van cellen, de interstitiële ruimte, in het bloed kan terugstromen. Het gaat hierbij om o.a. dode cellen, gifstoffen, bacteriën, virussen en bloedeiwitten.
In tegenstelling tot het bloedvatenstelsel – dat door het hart op gang wordt gehouden -, heeft het lymfesysteem zo’n pomp niet. Het vertrouwt op de zwaartekracht en de beweging van het lichaam. Opspringen op een trampoline én landen stimuleren de vrije vloei van lymfe. Bij de landing, verdubbelt de G-kracht plotseling en worden de inwendige organen onder druk gezet. Hierdoor worden afvalstoffen uit de cellen worden geperst. De lymfe voert het afval weg waarna het uiteindelijk via urine het lichaam verlaat.
Trampolines maken je vrolijk
De verhoogde hartslag vergroot de toevoer van schone zuurstof naar de hersenen. Trampoline springen maakt je indirect gelukkiger, positiever ingesteld en vergroot het je zelfvertrouwen. Endorfines, stemmingsverbeterende stoffen die vrijkomen bij alle duursporten, komen namelijk ook vrij bij trampoline springen. Maar er is meer. Het simpelweg springen op een trampoline doet de meeste mensen vanzelf (glim)lachen. Het is eigenlijk onmogelijk om, al springende in de buitenlucht, je somber te voelen!
Autisme
Tests brengen trampoline springen in verband met positieve effecten op autisme. Het plezier en het gevoel van welzijn van de kinderen wordt versterkt door een groter bewustzijn van lichaamshouding en van hoe het lichaam reageert op beweging door de ruimte.
Aftrainen met een trampoline
Trampoline springen kun je doen voor de acrobatiek of de conditie, In de gymnnastiek is het al jaren een onderdeel waarvoor wedstrijden worden gehouden (www.kngu.nl). Bij trampoline springen maak je gebruik van verschillende spieren. Hierdoor krijg je stevige benen, train je je buik af, worden je billen gespierd en blijven je dijen slank. Eigenlijk zijn de spierkracht en –controle die bij trampoline springen nodig zijn een echt goede manier om vet te verbranden. In combinatie met eerder genoemde endorfines zal je verbeterde uiterlijk ook je uitstraling doen toenemen.
Snellere stofwisseling
Van trampoline springen is, net als bij andere sporten, bewezen dat het je stofwisseling versnelt en je lichaam helpt om voedingsstoffen efficiënter te verwerken. Daardoor helpt trampoline springen bij het afslanken.
Trampoline springen verbetert je coördinatievermogen
Over voetballer David Beckham en NASA-astronauten wordt gezegd dat ze trampoline oefeningen deden. Die zijn een geweldige manier om een aantal activiteiten tegelijkertijd te doen waarbij concentratie nodig is: springen, balanceren, het op de plaats houden van het lichaam en anticiperen op de volgende beweging.
Laagdrempelig
Een trampoline zet je neer en je kunt aan de slag. Het is niet nodig om naar de sportschool of tennisbaan te gaan of om een route voor het hardlopen of fietsen te vinden. Je hoeft zelfs geen speciale kleding te dragen (met uitzondering van een goede sportbeha voor vrouwen). De trampoline is er gewoon en je kunt in alle privacy je oefeningen doen, gesteld dat je buren je niet boven de schutting uit zien stuiteren.
Meer info
O.a. trampoline.startpagina.nl, buitenspelen.startpagina.nl