Stel u hebt vier, vijf en misschien zelfs zes jaar gestudeerd en u bent eindelijk klaar. Helaas ligt het werk niet voor het oprapen, het enige wat u kunt vinden zijn vacatures bij een supermarkt of in de kas. Wat te doen?

Tijdelijke werkloosheid is een probleem dat veel (bijna) afgestudeerde studenten kopzorgen bezorgt. Alleen maar negatieve berichten over de arbeidsmarkt en geen banen op uw niveau te vinden! Ja, er is altijd wel ergens werk te vinden, maar bent u bereid om na jarenlang op universitair- of hbo-niveau te studeren, te gaan werken in een supermarkt, een callcenter of misschien maar in de tuinbouw?
Veel opties lijkt u niet te hebben, in de bijstand zitten is toch ook niet wat? Om u wat inzicht te bieden in het kort een aantal voordelen en nadelen bij de twee verschillende situaties.

 

U gaat onder uw niveau werken

en accepteert een baan bij (bijv.) een supermarkt:

Voordelen:

  • u krijgt werkervaring.
  • onderzoek wijst uit dat uw zelfbeeld positiever is wanneer u de handen uit de mouwen steekt dan thuis 'stil' zit.
  • beter voor uw cv met het oog op een beter betaalde baan op uw niveau.

Nadelen:

  • bij toekomstige sollicitaties een zwakke onderhandelingspositie, u heeft immers genoegen genomen met een lager salaris.
  • concurrentie van nieuwe afgestudeerden.

U beslist om in de bijstand te gaan

u richt zich op het zoeken van vacatures:

Voordelen:

  • meer tijd om sollicitatiebrieven te versturen en zoeken naar een kwalitatief betere baan.

Nadelen:

  • u krijgt geen werkervaring.
  • niet positief voor uw cv.
  • u raakt verwijderd van de arbeidsmarkt, na een langere tijd in de bijstand te hebben gezeten kan  beginnnen problematisch zijn.

Conclusie:

Over het algemeen gezien is gebleken dat afgestudeerden die besloten hadden om tijdelijk een baan onder hun niveau te accepteren, gemakkelijker daarna aan een baan kwamen. "De handen uit de mouwen steken" is zeer belangrijk, het is voor werkgevers altijd aantrekkelijker mensen aan te nemen die direct na hun studie hebben gewerkt. Een baan, ook al is het onder het niveau van uw opleiding, kan dus zeker positieve gevolgen hebben. Dit betekent niet dat wanneer u besluit om een uitkering aan te vragen u slecht bezig bent. Het hangt maar net af van de situatie en van het individu. Toch is het advies: neem iedere baan die u kan krijgen! Gebruik het als opstapje naar een betere baan!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in