Je studiekeuze is erg belangrijk, want dit bepaalt voor een groot gedeelte jouw toekomst. Veel jongeren weten na de middelbare school nog niet wat ze willen gaan studeren. Velen kiezen dan ook voor een gap year: een jaartje werken of reizen, zodat ze hun studiekeuze nog even uit kunnen stellen. Als het keuzemoment dan toch is aangebroken, zijn hier enkele tips die jou misschien kunnen helpen.
Wat vind je leuk?
Het is erg belangrijk om iets te kiezen dat je leuk vindt. Je studie duurt minimaal vier jaar, en veel mensen doen er langer over. Bedenk dus dat het onderwerp van je studie je genoeg moet interesseren om er vier jaar lang mee bezig te zijn. Natuurlijk zul je vakken krijgen die je niet leuk vindt, maar dat is bij bijna elke studie het geval. Laat je hierdoor niet demotiveren en bedenk dat de meeste vakken wel leuk zijn.
Waar ben je goed in?
Ook dit is een belangrijk aspect. Vaak hangt dit samen met bovenstaand punt, want waar je goed in bent vind je vaak ook leuk. Het is verstandig om iets te kiezen waar je goed in was op de middelbare school. Ga geen wiskunde studeren als je daar bijles in had, want dan ga je het op het HBO of de universiteit niet redden. Was je goed in talen? Misschien kan je daar iets mee gaan doen. Of misschien was geschiedenis wel je beste vak. Misschien is dat wel de juist studiekeuze voor je.
Toekomstperspectief
Wat kan je ermee? Nadat je afgestudeerd bent ga je waarschijnlijk een baan zoeken. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de arbeidsmarkt als je een studie kiest. Je wilt natuurlijk niet direct na je afstuderen een uitkering aanvragen, dus kies voor een studie waarin werk is te vinden. Met studies zoals bedrijfskunde of economie op je CV liggen de banen voor het oprapen, maar met een diploma in de kunstgeschiedenis zal je misschien iets harder moeten zoeken. Voor gespecialiseerde studies geldt dit punt zeker. Ga je bijvoorbeeld fysiotherapie of tandheelkunde studeren, kijk dan wel eerst of er wel behoefte aan fysiotherapeuten of tandartsen is op de arbeidsmarkt.
Informatie
Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. Vraag folders van de opleiding aan, ga naar open dagen en meeloopdagen, praat met studenten of mensen die het beroep hebben dat jij later ook wil. Kijk ook naar gerelateerde studies, die een beetje lijken op wat je ongeveer wilt, want de naam van de opleiding kan soms vaag zijn. Misschien is er een opleiding die net iets anders is. Een voorbeeld hiervan is Communicatiewetenschap versus Communicatie- en Informatiewetenschappen of Bedrijfswetenschap versus Bedrijfskunde of Bedrijfscommunicatie.
Stad
In welke stad wil je studeren? Niet elke opleiding wordt overal aangeboden. Kijk welke stad en universiteit of hogeschool je aanspreekt, of het makkelijk bereikbaar voor je is of dat je op zoek moet naar een kamer. Voor sommige mensen is de stad nog belangrijker dan de opleiding, die willen bijvoorbeeld per sé in Amsterdam studeren. Kijk ook goed naar de verschillen tussen opleidingen die bijna overal worden aangeboden, zoals rechten of economie. Wat is het verschil tussen deze opleidingen?
Hopelijk helpen deze tips je om een studiekeuze te maken, want het zou zonde zijn om de verkeerde keuze te maken en daarmee tijd en geld te verspillen.