Mensen die ambitieus zijn hebben een hele sterke persoonlijkheid en geloven in wat ze kunnen en doen hun werk dus altijd wel met veel passie, en dat zorgt er dan voor dat ze veel sneller hun doelen zullen gaan bereiken. Zodat ze aan de hand daarvan met veel enthousiasme en intrinsieke motivatie hun doelen kunnen gaan bereiken en dan laten ze ook wel merken dat ze over een grote mate van intrinsieke motivatie beschikken. 

Ambitieus

Als je ambitieus bent dan stel je jezelf een duidelijk doel over wat je wil bereiken en dan is het heel gewoon dat deze mensen de lat voor zichzelf vrij hoog leggen. Ook laten ze zien dat ze altijd verder willen leren zodat ze zich op hoog niveau kunnen blijven ontwikkelen zodat ze dan wel de moeite zullen blijven doen om een echte professional te worden in het vakgebied waarin ze werkzaam zijn. En ze houden ervan om de dingen niet graag bij het oude te houden en daarom gaan ze altijd wel op zoek naar nieuwe wegen om de gestelde doelen te bereiken zoals gaten in de markt, productvernieuwing en nieuwe doelgroepen. Het is altijd zo geweest dat ook werkgevers bij bedrijven vaak ambitieuze mensen in dienst willen hebben omdat ze namelijk in staat zijn om zowel hun eigen doelen als de doelen van de organisatie te behalen. Want dan gaan ze zichzelf succesvoller, winstgevender en vernieuwender maken en de doelen die ze stellen zijn wel haalbaar maar er moet wel hard voor worden gewerkt en ze zijn ook onder te brengen in SMART-termen. Dat staat voor specifiek, meetbaar, tijdgebonden en realistisch en het is de bedoeling dat je op al deze punten je best zal doen om de top te bereiken en daarnaast zijn ze ook wel resultaatgericht omdat ze het doel voor ogen houden en erop afstevenen. Nooit laten ze zich afleiden door obstakels en problemen en als ze er zijn dan weten ze dat ook wel adequaat op te lossen. 

Ook zien ze kansen in de markt en weten ze die ook adequaat te grijpen en ze leunen niet achterover totdat zich een kans voordoet maar ze gaan er actief naar op zoek. Daarnaast houden ze ervan om te doen aan zelfonderzoek om te kijken waar ze goed in zijn en op welke gebieden ze zich nog verder in kunnen gaan ontwikkelen en dan gaan ze hun sterke punten uitbouwen tot een positief imago. Daarnaast willen ze altijd wel werken aan een overtuigend profiel om zo hun kansen op passend werk mee te vergroten en binnen de huidige functie waarin ze werkzaam zijn doen ze hun bst om op te vallen zodat ze dan promotie kunnen maken. Het is ook zo dat de competentie ambitie heel moeilijk te ontwikkelen is omdat het een eigenschap is die in je dna-structuur verankert zit want de echte ambitieuzen willen altijd en overal maar winnen. En dan maakt het dus niet uit of het om een potje Rummicub gaat of een schaakspel als ze maar boven zichzelf uit kunnen stijgen want ze focussen zich altijd wel op de beloning die ze zullen krijgen voor hun gedrevenheid. Dat kan een financiele beloning zijn of de titel medewerker van de maand. Maar ze laten zich ook inspireren door het lezen van autobiografieen van bekende mensen zodat ze hun daden en handelingen kunnen overnemen om net zo succesvol te worden.

Maar helaas kent ambitie ook een hele boel valkuilen omdat alsje te ambitieus bent dan bestaat het gevaar dat je nietsontziend te werk gaat. Dat door alles in het teken te stellen van de gestelde doelen en zo houd je geen rekening meer met de mensen om je heen en hun doelen, wensen en behoeften en dan is de kans groot dat er van de ambitieuze doelen niets meer terecht komt omdat je er heel veel tegenwerking van krijgt. Het is ook zo dat ambitieuze doelen heel spannend zijn maar ze kunnen ook onrealistisch worden want er zijn een heleboel omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden en als je krampachtig vasthoudt aan onhaalbare doelen loop je het gevaar om gestrest. Vaak is het voor ambitieuze mensen lastig te begrijpen dat andere mensen niet zo ambitieus zijn als zijzelf want ze stellen aan anderen dezelfde eisen als die ze ook aan henzelf stellen en ze kunnen het lastig accepteren dat mensen zo verschillend in elkaar zitten. Het ontbreekt dan ook aan organisatiesensitivteit zodat ze niet goed kunnen aanvoelen of ze wel hun ambities kunnen waarmaken en dan hebben ze niet de tijd om over te schakelen naar een wat lagere versnelling. De doelen zijn alleen haalbaar als er voldoende draagvlak voor is en het kost tijd en doorzettingsvermogen om dat te creeeren en vaak kunnen ambitieuze mensen niet dat geduld opbrengen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in