Zolang er geen ‘te’ voor staat zijn de meeste dingen helemaal niet zo ongezond. Zo kan gamen, als je het niet overdrijft, zelfs goed voor je zijn. Laat je kinderen maximaal één uur per dag gamen en zij zullen in kleine mate beter presteren, blijkt uit een onderzoek van Oxford University.
Het onderzoek
De onderzoekers hebben 5000 Britse tieners tussen de 10 en 15 jaar oud ondervraagd. Daarbij stond het aantal uur per dag dat zij achter een (spel)computer besteden om te gamen doordeweeks centraal, maar ook in combinatie met hun algemene leven en de omgang met anderen in sociale situaties. Hierna werd hen de vraag gesteld hoe tevreden zij met hun leven zijn, hoe hun omgang met vrienden is en of ze mensen in de problemen zouden helpen. Te lang achter elkaar gamen is niet goed voor het lichaam en de ontwikkeling van een kind of puber, maar maximaal een uurtje gamen per dag heeft daarentegen een positief effect, zo concludeerden de onderzoekers. De kinderen werd ook de vraag gesteld of ze hun aandacht altijd erbij hebben en hoe hyperactief ze zijn. Meer dan drie uur gamen per dag leidt volgens het onderzoek tot meer ontevredenheid over het algemeen.
Tevreden kinderen
Drie op de vier tieners die aan het onderzoek hebben meegewerkt gamed elke dag. De kinderen van deze groep die liet weten dagelijks computerspelletjes te spelen, maar niet langer dan 1 uur per dag bleken het meest tevreden met hun leven te zijn. De onderzoekers hebben deze resultaten ook naast de antwoorden gelegd van kinderen die nooit gamen, waaruit bleek dat ze ook tevredener zijn dan deze groep. De groep van kinderen die maximaal één uur per dag gamed is scoort ook hoger op sociaal vlak en zouden ze minder hyperactief zijn. De gamers die langer dan drie uur per dag gameden bleken zich beduidend minder goed aan te passen.
Typecursus
Zo zie je maar dat de computer voor kinderen helemaal niet slecht hoeft te zijn. Ze krijgen er ook later nog genoeg mee te maken, dus we kunnen ze beter maar goed voorbereiden. Naast gamen heeft ook een typecursus online of offline een positief effect op het (latere) leven van een kind. Kinderen zijn niet alleen gebaat bij een typecursus zodat ze snel kunnen typen. Kinderen leren ook blind te typen met tien vingers, waardoor ze hun vingers, handen, armen, rug en nek minder belasten waardoor RSI voorkomen zou kunnen worden. Daarbij is het veel rustiger typen wanneer kinderen dit blind kunnen. De ogen kunnen gewoon op het scherm gericht blijven terwijl de vingers typen. Eigenlijk zou een typecursus standaard en verplicht in het lespakket moet komen. Een verkeerde houding en typetechniek afleren is namelijk moeilijker (op latere leeftijd) dan het aanleren. Aangezien bijna iedereen later met een computer en een toetsenbord te maken krijgt, en gezien het feit dat een uur gamen per dag goed voor kinderen is, is een typecursus geen overbodige luxe.
We kunnen dus maar beter met de ontwikkelingen mee gaan en niet onze kop in het zand blijven steken of bij onze normen blijven. Daar zijn kinderen namelijk meer mee gebaat dan dat we stug bij ons standpunt blijven dat de computer slecht is voor kinderen. Zolang er geen ‘te’ voor staat is het zelfs goed voor ze wat geld voor heel veel dingen.