Een effectief bedankje kan goede dingen doen voor jezelf alsmede de persoon die dit in ontvangst neemt. Een dankjewel kan worden gezegd om verschillende redenen. Sommige dankjewel’s zijn een uiting van grote dankbaarheid terwijl andere zelfs sarcastisch over kunnen komen en niet eens gemeend zijn. Als je een positieve band met iemand wilt creëren is het belangrijk om te leren hoe je iemand kunt bedanken voor zijn bewezen diensten.

Een gemeende dankbetuiging

Een dankbetuiging hoort gemeend te zijn, net als elke boodschap die recht uit het hart komt. Het is daarom belangrijk om bij het bedanken, een persoon recht in de ogen te kijken. Als je dit doet, zorg je ervoor dat je hem vertelt dat je oprecht blij bent met de door deze persoon vertoonde diensten. Deze vorm van dankbetuiging kan heel effectief zijn en zorgt er voor dat de persoon die deze boodschap ontvangt zichzelf belangrijk voelt.

Schriftelijk dank betuigen

Als je iemand niet face-to-face kan bedanken, is het belangrijk om de tijd te nemen dit op een andere manier juist af te handelen. Een perfecte manier om dank te betuigen is om een persoonlijke notitie of brief te schrijven naar de persoon die je wil bedanken. Dit hoeft niet perse een lange brief te zijn, een paar woorden zijn vaak voldoende zolang de boodschap maar duidelijk is. Zinnen als ‘’bedankt voor alle moeite, het was me niet gelukt zonder jou!’’, zijn vaak zeer doeltreffend. Wetend dat je de tijd hebt genomen om je dank te betuigen zal zeer positief overkomen om de persoon die jou heeft geholpen.

Met overtuiging dank betuigen

De sleutel tot een juiste dankbetuiging is door dit te zeggen met enige autoriteit. Als je simpelweg gewoon op iemand afloopt en bedankt zegt waarnaar je weer wegloopt, zal dit niet echt klinken als een overtuigende dankbetuiging. In dat geval kan er worden gedacht dat je niet echt oprecht blij bent met de gedane diensten. Vooral zakelijk gezien wordt er zoveel met het woord bedankt gegooid dat de overmaat hiervan duidelijk terug te vinden is naar de mate waarin de dankbetuiging echt gemeend is. Als je bedankt zegt tegen iemand zorg er dan voor dat het niet klinkt alsof je het verplicht bent. Zeg het op een zodanige manier dat blijkt dat je het echt waardeert wat iemand voor je heeft gedaan.  Als iemand langer op het werk blijft voor jou, zorg er dan voor dat je de tijd neemt om hem te bedanken en bedenk dat er iemand is die jou helpt in zijn oorspronkelijke vrije tijd. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat iemand zich goed voelt, maar ook dat deze persoon je eerder zal helpen mocht het weer nodig zijn.

Elke keer als je bedankt zegt in de toekomst, brengt dan in ieder geval alsof je het echt meent. Probeer er niet om heen te draaien en ben niet bang wat dankbaarheid te tonen. Neem je tijd om het oprecht over te brengen en zorg er altijd voor dat er oogcontact is als je bedankt zegt zodat het echt gemeend overkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in