Wat weerhoudt je om je leven met enthousiasme te leven? Je zit midden in dat enorme avontuur dat leven heet, met de mogelijkheid van fantastische succes en rijkdom, gezondheid, heerlijke relaties en de vervulling van je talenten, en toch lijkt het plezier er bij jou een beetje uit.

Als je erover nadenkt, kun je je niet herinneren dat je ooit hebt geleefd alsof het een avontuur was. Er zijn misschien kleine spontane oplevingen en creatieve uitingen geweest, maar heel weinig en met grote tussenpozen. Als je bent zoals de meeste mensen waren het in je leven vooral stress, spanning en strijd wat de klok sloeg.

Het slechte nieuws is dat je elke dag minder tijd over hebt.

De enige manier om je ooit nog enthousiast te voelen over je leven is te beginnen de volheid van het leven te voelen en zelf de teugels weer in handen te nemen.

Je moet je wereld stopzetten en er eens naar kijken.

Omdat je gedachten je leven creëren, is het een goed idee om eerst eens naar je gedachten te kijken. Heb je je leven altijd vooral beschreven, in plaats van het doelbewust te creëren? De meeste mensen zijn een groot deel van hun tijd bezig hun ervaringen te beschrijven, alsof ze een probleem proberen op te lossen. Dat trekt een zware psychische wissel. Alleen als je creëert in plaats van te herkauwen kun je je geest prikkelen om betere resultaten te produceren.

Hoe vaak heb je niet gezegd: ‘Ja, ik kan het!’ Hoe vaak heb je niet gezegd: ‘Ja, dit ga ik zijn, doen en hebben.’ Hoe vaak heb je niet gezegd: ‘Ja, ik ga leren wat ik moet leren om deze uitdaging aan te kunnen.’

Als je dat vaak hebt gezegd, dan heeft je leven een benijdenswaardige impuls en kijken anderen met verbazing naar je. Maar als je niet een bevestigende levenswijze hebt gevolgd, dan ben je gaandeweg je vermogen kwijtgeraakt om te zijn, te doen en te hebben wat je wilt.

Je gedachten maken je leven en als je geen bevestigende gedachten hebt, loop je het risico je kracht weg te geven aan andere mensen, aan omstandigheden, of aan je eigen eerdere tegenslagen. Als je op deze manier je eigen energie blijft uithollen, is het dan raar dat je weinig levenskracht hebt en soms het gevoel hebt dat je het leven niet aankan?

Besef je dat er een enorme samenzwering is om je persoonlijke kracht te ondermijnen? Sinds je vroegste jeugd is je verteld dat je niet goed genoeg bent. Elke culturele instelling wil dat je je conformeert aan hun ideeën van wat je moet zijn, doen en hebben. Je ziet duidelijk dat economische, religieuze en politieke krachten en zelfs de politie en het leger erg hun best hebben gedaan om je het gevoel te geven dat je tekortschiet.

Maar dat is een leugen. En door die leugen te geloven heb je je kracht weggegeven.

De waarheid is dat je de schepper bent van je eigen realiteit, en door te bevestigen wat je wilt zijn, doen en hebben beginnen die dingen voor jou vorm te krijgen.

Mensen bevestigen hun realiteit niet omdat ze reageren op wat ze voor zich zien, en dat is meestal een vorm van dwang om te handelen in overeenstemming met wat iemand anders goed voor ze vindt.

Gelukkig voor de menselijke evolutie zijn er ook mensen die hun eigen realiteit wel bevestigen, tegen het collectieve gezichtspunt in. Zo zoeken kunstenaars en wetenschappers, denkers en filosofen de grenzen op, gaan tegen de collectieve wil in, en creëren nieuwe realiteiten.

Albert Einstein was het niet eens met de Newtoniaanse fysica en stelde zich een heel nieuw beeld van het heelal voor. Mahatma Gandhi was het niet eens met de imperiale visie op het kolonialisme en inspireerde tot een vrije natie. Martin Luther King geloofde niet in het traditionele, racistische beleid en creëerde meer waardigheid in de wereld.

Als de stem en de visie vanbinnen sterker zijn dan de meningen en invloeden van buitenaf, zul je begrijpen wat het betekent de teugels weer in handen te nemen, en als je dat doet zul je, in plaats van je onderdrukt te voelen, ervaren hoe heerlijk het is jezelf waarlijk te kunnen uiten en je eigen dromen te creëren.

Het leven is echt veel te kort om je eigen grootheid te blijven ontkennen. Visie en durf maken het leven de moeite waard. Ironisch genoeg vinden degenen die besluiten de teugels weer in handen te nemen deuren waar ze muren verwachtten.  


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in