Dankzij de vooruitgang in de medische wetenschap sinds de Tweede Wereldoorlog is de levensverwachting tientallen jaren hoger geworden. De uitdaging waar de geneeskunde nu voor staat is: hoe kun je iemands kwaliteit van leven in stand houden bij een leven van 80 jaar of langer?

Blijf fit en actief

De sleutel om fit te blijven ligt in één simpel dictum: blijf fit, blijf actief. Dat geldt evenzeer voor de geest als voor het lichaam. De hersenen reageren zelfs veel beter op regelmatige activiteit dan het lichaam, omdat ze niet vatbaar zijn voor  ‘stress-blessures’, zoals de lichaamsspieren. Met regelmatige  hersentraining kan een tachtigjarige zijn kleinkinderen bij geheugen- en concentratietests het nakijken geven.

Hersenoefeningen ter verbetering van je geheugen en concentratie

Hier zijn een paar hersenoefeningen die je geheugen en concentratie verbeteren, waardoor je beter bent toegerust om huishoudelijke taken, je beroep en al je activiteiten door de dag heen te doen. Het mooiste is dat die oefeningen onderdeel worden van je dagelijkse routine in plaats van een afzonderlijke ‘taak’, dus je hoeft er niet apart tijd voor uit te trekken om je geheugen te verbeteren.

Routecheck

Schrijf elke avond je route voor de volgende dag op. Probeer je de volgende dag elk onderdeel van die route te herinneren zonder op de lijst te kijken, doe dat pas als je klaar bent. Dit trucje geeft structuur aan je leven en zorgt ook voor een betere tijdsindeling; bovendien verbetert het je geheugen.

Gebruik de sneltoetsen op je telefoon niet

Het geheugen gaat stukje bij beetje verloren. Hoe meer je blijft proberen dingen te onthouden, hoe beter je daarin wordt. Begin met nummers met de hand in te toetsen in plaats van elke keer in het telefoonboek te kijken. Als iemand je een nummer geeft, probeer dat dan die tien seconden die je nodig hebt om pen en papier te pakken te onthouden, in plaats van er opnieuw om te vragen als je de pen eenmaal hebt.

Houd het boodschappenlijstje in je zak

Maak wel een lijstje als je boodschappen gaat doen. Maar gebruik  eenmaal in de winkel eerst je geheugen. Kijk niet op je boodschappenlijstje voordat je eerst vijf minuten hebt nagedacht over wat je bent vergeten.

Zie de gedachten die je verdringt onder ogen

Heb je ooit gemerkt dat je dingen verdringt en weigert er iets mee te doen, en dat die dingen des te harder terugkomen als je probeert je te concentreren? Je bent de enige niet – sterker nog: het is bij de meeste mensen de voornaamste reden achter hun vergeetachtigheid. Spreek af met een psychotherapeut en begin je onderdrukte gedachten aan te pakken. Met een hoofd dat weer helder is zul je merken dat je geheugen en concentratie een veel hoger niveau bereiken.

Een van de dingen die mensen niet beseffen is dat geheugenverlies te voorkomen is. Als je nooit een goed geheugen hebt gehad, dan zorgen geheugentrucs ervoor dat het op den duur niet nog slechter wordt. Met een gezonde geest, vrij van giftige gedachten en onnodige zorgen, zul je merken dat je sneller, scherper en competenter bent, en absoluut nog geen gevaar loopt dement te worden.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in