Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen succes hebben en andere niet? Misschien verbaast het je, maar elke succesvolle persoon heeft een lange lijst van mislukkingen en afwijzingen. J.K. Rowling werd door 12 uitgevers afgewezen voordat Harry Potter werd gepubliceerd.

Het duurde jaren voor Moby Dick werd geaccepteerd. De Beatles werden in eerste instantie afgewezen door Decca Records, voordat ze beroemd werden. Wat kunnen we van deze voorbeelden leren? Je zou kunnen zeggen dat mislukking en afwijzing de voorlopers zijn van succes. Voordat we slagen zullen we vele malen falen.

In mijn boek Secrets from the Sofa benadruk ik dat het van cruciaal belang is dat je jezelf als een capabel persoon ziet. Succes is vrijwel gegarandeerd als iemand zich concentreert, blijft proberen, en zijn aanpak aanpast tot hij de gewenste resultaten krijgt. Geconfronteerd met tegenwerking en afwijzing gooien veel mensen het bijltje erbij neer. We kunnen echter alleen met ‘vallen en opstaan’ leren wat werkt en effectief is. Daarom raad ik je aan mislukkingen en vergissingen te zien als stappen op weg naar het bereiken van je doel. Thomas Edison had duizend pogingen nodig om zijn gloeilamp te perfectioneren. Die pogingen beschouwde hij niet als mislukkingen, want het waren stappen op weg naar zijn doel.  Zo moet jij het ook aanpakken!

Toen ik basketbalcoach was, leerde ik ieder kind dat hij een goede speler kon worden als hij zijn beste beentje voor zette. Sommige mensen zijn natuurlijk betere basketbalspelers dan andere, maar iemand die volhoudt en doorzet heeft wel meer kans van slagen. Fouten en tekortkomingen zijn een kans om je te verbeteren. Henry Ford, de uitvinder van de T-Ford, zei ooit: ‘Ik heb zo veel dingen geprobeerd die niet werkten. Uiteindelijk heb ik iets gevonden wat wel werkt!’ Als iets niet werkt hoef je het nog niet op te geven. Welke kleine aanpassingen kun je doen om een ander resultaat te krijgen? Misschien kun je iets anders proberen, of je aanpak bijstellen.

Een mislukking is een kans om het op een intelligentere manier opnieuw te proberen. Als je met mislukking en afwijzing wordt geconfronteerd, leer dan van je ervaring en kom sterker terug. Recht je rug, verander je aanpak (of probeer iets anders) en probeer het opnieuw. Ik daag je vandaag uit om je dromen doortastend na te jagen. Neem van tevoren het besluit om elke tegenslag op te vatten als een aansporing tot nog meer inspanning, in de wetenschap dat je je doel steeds dichter nadert. En geef nooit, nooit, nooit je dromen op!    


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in