Als je in je leven vast blijft zitten in negatieve gevoelens als: rancune, wraakgevoelens, jaloezie, je genept voelen, woede, haat, pijn etc., dan kun je verwachten dat je ongelukkig en ellendig blijft. Deze emotionele ketens houden je gevangen. Je aura is donker, en geloof me, dat merken mensen. Wat je zegt, de kleine opmerkingen die je over alles maakt en je opvattingen weerspiegelen die innerlijke lelijkheid.

 

‘Wie vrij is van wrok vindt pas ware rust.’ – Boeddha.

Vrije wil

Als je merkt dat je dit soort duistere demonen met je meedraagt, dan heb ik goed nieuws: je kunt je van die last bevrijden met iets wat ‘vrije wil’ heet. Natuurlijk zijn er momenten dat je gevoelens als hierboven beschreven ervaart, maar ze zijn van korte duur, je komt er overheen en je schuift terzijde wat je niet bevalt. Maar als je eraan vasthoudt en ze niet loslaat, dan worden ze een deel van je en gaan ze bepalen hoe je leeft. De negativiteit zal doordringen in alles wat je doet en je zult erom bekend komen te staan. En wie wil er nu dat zijn persoonlijkheid zo wordt beschreven?

Vrije keuze

Sommige mensen zijn al zo lang negatief en houden al zo lang vast aan dit soort gedachten dat ze niet langer beseffen dat het een kwestie van keuze is. Ze worden gewoon elke dag wakker met dezelfde zware last, omdat ze dat accepteren als een deel van wat ze zijn en hoe ze leven. Ze zien niet hoe duister ze werkelijk zijn en dat is triest, want zo kun je niet leven! Maar je leven is wat je ervan maakt. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.  Je hebt de keus om toe te staan dat wat in het verleden is gebeurd alle vreugde uit je leven zuigt, of te besluiten dat elk moment kostbaar is en te beginnen met leven zoals God/Allah/jouw hogere macht het heeft bedoeld. Dat is de vrije wil op zijn best. Je kiest om te leven of te sterven, figuurlijk gesproken. Je kiest of je wilt leven met plezier en waardering of met een houding van wat-heb-ik-het-toch-moeilijk. We hebben allemaal onze problemen en tegenslagen, maar lieve hemel, laat je toe dat die je vernietigen? Dat ze je houding bepalen? Dat ze een bitter persoon van je maken?

Het leven is lang

Sommige mensen zeggen: het leven is kort, dus beleef ieder moment zo intens mogelijk. Maar ik zeg: Het leven is lang, dus maak je klaar voor de reis en maak er een reis van verwondering en vreugde van en leer hoe je innerlijke rust kunt vinden. En belangrijker nog, leer op te fleuren. Je houding kies je elke dag. Elke dag word je wakker en besluit je plezier te hebben, te lachen, lief te hebben en er de best mogelijke dag van te maken, anders maak je jezelf en iedereen om je heen wat minder gelukkig om bij je in de buurt te zijn. Dus als je merkt dat je de weg van de negativiteit bent ingeslagen of al in het huis aan het eind van die straat woont, bedenk dan dat je de vrije wil hebt om je leven elke kant op te sturen die je wilt.

Leer naar het leven kijken door de ogen van een kind, leer elke dag met waardering te beginnen en leer weer te lachen.

Het leven is lang, en als jij jouw deel doet, door er het best mogelijke van te maken, geloof me, dan heb je veel meer plezier en neem je jezelf niet meer zo serieus. En misschien lijkt dan ook niet alles wat je doet meer zo’n vreselijke klus!

Train dus je vrije wil om te leven zonder de zwaarte van rancune en de last van negatieve gevoelens, dat is de beste keus die je ooit voor jezelf en voor iedereen om je heen kunt maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in