Backlinks, soms ook inkomende links genoemd,  zijn het levensbloed van Search Engine Positioning. Wil een website boven aan de lijst van zoekmachines als Google komen te staan zonder dat de webmaster grote bedragen aan advertentiekosten hoeft te betalen, dan moet die website een groot aantal backlinks hebben. Backlinks zijn links op een website die terug leiden naar een andere website. 

Hoe meer gevestigd de website is, hoe hoger de kwaliteit en hoe hoger genoteerd de website is met de link is, hoe beter hij in staat is de gelinkte website te helpen met zijn search engine position [zoekmachinepositie]. Als de website die backlinks krijgt veel backlinks heeft van hoge kwaliteit en met een hoge positie, stijgen ook de kansen voor die website op een hoge positie.

Het creëren van backlinks

Hoe moet een webmaster het voor elkaar krijgen om backlinks van hoge kwaliteit naar zijn of haar website te krijgen? Dat kan op veel manieren. Sommige mensen bevelen het schrijven en insturen van artikelen aan, posten op forums, commentaren op blogs geven. Anderen kiezen ervoor om hun website bij verschillende internetdirectories op te geven. Een directory met een uitstekende reputatie is DMOZ, of de ‘open directory’. Deze directory is momenteel waarschijnlijk de meest gerespecteerde online directory. De websites die erbij zijn aangemeld zijn hier allemaal door menselijke editors geplaatst; bij deze directory is geen sprake van ‘automatisering’. Het enige nadeel in verband met deze directory is dat het zo lang duurt om er een website in opgenomen te krijgen.

Gebruik maken van sociale websites

Een andere manier waarop veel mensen backlinks voor hun website bouwen is door gebruik te maken van Social Bookmarking websites. Een ‘Social Bookmark’ is een website die meestal een heel populair ‘gemeenschapsaspect’ heeft. Gebruikers schrijven zich in en creëren een profiel op de sites, die foto’s en informatie over hen bevatten. Ze kunnen ‘bookmarks’ van favoriete websites opslaan, die worden samengevat in ‘tags’, ofwel een of twee korte omschrijvingen van wat er op de website staat, en deze bookmarks kunnen worden opgeslagen op een lijst die privé is of openbaar kan worden gemaakt zodat iedereen hem kan zien.

Invloed van web 2.0

Met de komst van wat bekendstaat als Web 2.0 is het gemakkelijker dan ooit in de geschiedenis van het internet om backlinks te krijgen. De meeste sites zijn tegenwoordig ‘interactief’. Gebruikers kunnen zich vaak inschrijven en een profiel creëren. Dan kunnen ze vaak commentaar posten over de verhalen of artikelen op de website of blog. In veel gevallen antwoordt de eigenaar van de wegsite of blog op deze commentaren, waarmee hij van dit gedeelte van de website of blog een conversatie maakt.

Backlink-strategieën hoeven helemaal niet moeilijk te zijn, en de website-eigenaar die probeert meer backlinks voor zijn website te krijgen kan nieuwe dingen leren, nieuwe mensen ontmoeten en veel plezier beleven aan iets wat ooit een vervelend klusje was: backlinks bouwen.     

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in