Hoe we over onszelf denken, wordt bepaald door ons zelfbeeld. Maar zeker ook over de cultuur waarin we zijn opgegroeid en het huidige schoonheidsideaal waar veel mensen mee worstelen. Een negatief zelfbeeld kan plaats maken voor een positief zelfbeeld. Daarnaast is het belangrijk om in jezelf te geloven en samen met anderen aan een mooie toekomst te bouwen.

Zelfbeeld

Ons zelfbeeld is hetgeen we ons inbeelden over onszelf in relatie tot anderen. Anderen bepalen mee wat ons zelfbeeld is. Het is een soort van denkbeeld waarmee we ons identificeren. Dit gaat over hoe leuk anderen ons vinden en wat ze van ons denken.

Negatief zelfbeeld

Je hebt twee soorten negatief zelfbeeld. Enerzijds heb je het negatief zelfbeeld vanuit een negatieve zelfbeoordeling. Anderzijds heb je het negatief zelfbeeld waarin je jezelf inbeeldt dat je een vijandig en gevaarlijk persoon bent.

Negatieve zelfbeoordeling

Dit negatieve zelfbeeld zorgt voor onzekerheid, negatieve gedachten en minderwaardigheidsgevoelens. Er zijn verschillende oorzaken die dit negatief zelfbeeld hebben doen ontstaan. Ieder mens heeft behoefte aan veiligheid, liefde, waardering en bescherming. Wanneer één van die behoeften niet ingevuld wordt, kan een negatief zelfbeeld ontstaan. Mensen willen ook altijd het beste uit zichzelf halen. Dat is een positieve eigenschap, maar wanneer je streeft om de ideale persoon te worden, zul je teleurgesteld raken. Niemand is perfect en we leven nu eenmaal niet in een ideale wereld.

Mensen die in het verleden vaker afgewezen of afgekeurd zijn, lopen ook meer risico op een negatief zelfbeeld. Een mislukte relatie, ontslaan worden of afgewezen worden door je ouders, allemaal soorten afwijzingen die kunnen bijdragen tot het ontstaan van dit vervormde zelfbeeld. Ouders leggen soms te hoge verwachtingen op aan hun kinderen. Het is belangrijk om te beseffen dat anderen je met dat negatief zelfbeeld hebben opgezadeld. Inzien dat er met jou niks mis is en dat je alles hebt gedaan wat binnen je mogelijkheden lag. Door op deze wijze te gaan denken, kun je de negatieve cirkel doorbreken en een andere kant opgaan met je leven.

Vijandig en gevaarlijk

Mensen met dit zelfbeeld zien zichzelf als gevaarlijk en vijandig. Ze zijn enorm gefrustreerd en hebben liever geen contact met anderen. De oorzaken van dit zelfbeeld vinden we terug in het ontbreken van veiligheid en menselijke verbondenheid. Dit zelfbeeld zie je vaak bij mensen die in hun kindertijd verwaarloosd zijn. Wanneer kinderen zich niet verbonden voelen met hun ouders, ontstaat er angst. Vanuit die angst ontwikkelen kinderen een overlevingsmentaliteit. Ze worden sneller agressief om zichzelf te beschermen. Mensen met dit zelfbeeld geraken sneller in de criminaliteit en het is moeilijk om deze negatieve spiraal te doorbreken. Toch is het mogelijk deze spiraal te doorbreken wanneer mensen zich bewust worden van hun situatie.

Positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld uit zich in het geven van zin aan ons leven en aan dat van anderen. We beseffen dat we iets kunnen betekenen. Dit positieve zelfbeeld verdringt het negatieve zelfbeeld waardoor we dit op een bepaald moment zelfs vergeten. Uit een positief zelfbeeld resulteert zelfaanvaarding. Mensen staan gelukkiger in het leven en kunnen kracht halen uit wat ze doen. Ze bouwen aan hun toekomst en zien kleine mislukkingen niet als falen.

Je zelfbeeld wordt al in een vroeg stadium gevormd. Het is niet omdat je een slechte jeugd hebt gehad waardoor je een negatief zelfbeeld hebt, dat je dit niet kan ombuigen. Het is nooit te laat om het in een positieve richting te sturen. Ouders met een positief zelfbeeld zijn in staat om hun kinderen op te voeden tot zelfzekere jonge mensen.

Schoonheidsideaal

In onze samenleving heerst het schoonheidsideaal. Iedereen moet de perfecte maten hebben, er normaal uitzien. Maar wat is normaal? Het begrip ‘normaal’ wil zeggen wat in de samenleving op een bepaald moment als goed en nastrevenswaardig wordt beschouwd. Zo was het enkele eeuwen terug mooi als vrouwen enorme vormen hadden. Denk maar aan de schilderijen van Peter Paul Rubens. Hij schilderde naakte vrouwen met rondingen. Hij schilderde alles tot in detail, elke huidplooi en vetknobbel werd op het doek gezet. Vandaag de dag streeft men eerder naar maatje 34, maar wie zegt dat dit mooi is, normaal is?

Steeds meer mensen streven naar het mooiste uiterlijk, de beste baan, een mooie woning, een unieke ervaring en tegen welke prijs? Het belangrijkste is om jezelf te leren aanvaarden. Want het is oké, jij bent mooi en uniek!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in